Debat over inzet in de strijd tegen IS in Irak
17 december 2020, debat - Ook in 2021 neemt Nederland deel aan de anti-IS-coalitie in Irak. De Kamer debatteert erover met de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie).
Met een compagnie van 100 tot 150 militairen gaat Nederland bijdragen aan de beveiliging van Erbil International Airport. We moeten onze verantwoordelijkheid blijven nemen, benadrukt minister Blok.
Steun
IS blijft een reëel gevaar voor de mensen in Irak, zegt Voordewind (ChristenUnie). Ook Van Helvert (CDA) spreekt zich daarom uit voor de inzet van Nederlandse militairen in de strijd tegen IS.
Het kwaad van IS steekt nog steeds de kop op, benadrukt Belhaj (D66). Stoffer (SGP) wil voorkomen dat dit kwaad naar Nederland komt en steunt daarom de uitzending van militairen. Daar is Koopmans (VVD) het mee eens: IS is ook een gevaar voor Nederland en Europa.
De inzet van militairen in Irak is nodig, zegt Van Ojik (GroenLinks), maar wel in combinatie met diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Daar sluit Ploumen (PvdA) zich bij aan. Zij pleit voor psychosociale hulp voor de slachtoffers van IS en steun bij ontmijning.
Kritiek
Nederland loopt al zeventien jaar als een kip zonder kop achter de Verenigde Staten aan, stelt Kuzu (DENK). De illegale inval in Irak in 2003 heeft de regio volgens hem veel ellende gebracht. Ook Karabulut (SP) denkt niet dat het sturen van Nederlandse militairen een positieve bijdrage levert.
De strijd tegen IS is aan de landen in de regio zelf, vindt De Roon (PVV). Hij is tegen de uitzending van Nederlandse militairen: die zouden zich moeten richten op het beschermen van ons eigen land. Maar het beëindigen van de Nederlandse bijdrage aan de anti-IS-coalitie is volgens minister Bijleveld geen goed idee.
Mensenrechten
Bij het neerslaan van protesten zijn in Irak honderden doden en duizenden gewonden gevallen. Nederland moet aandringen op het bestraffen van de daders, vinden Karabulut (SP), Van Ojik (GroenLinks) en Ploumen (PvdA). En als dat niet gebeurt, zouden er "gepaste maatregelen" tegen het land genomen moeten worden.
Ook minister Blok wil dat daders bestraft worden. Maatregelen sluit hij niet uit, maar hij wil niet nu al vastleggen dat Nederland die gaat nemen.
De Kamer stemt op 17 december over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct