Debat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen
19 juni 2019, debat - Lange wachttijden voor medische beoordelingen, ICT-problemen en een reorganisatie. De Kamer spreekt met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over de situatie bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Mensen die een gezondheidsverklaring nodig hebben voor het aanvragen of verlengen van een rijbewijs, zoals 75-plussers en personen met een medische beperking, hebben het afgelopen jaar te maken gekregen met oplopende doorlooptijden. In sommige gevallen moeten zij langer dan een halfjaar wachten tot het CBR een rijbewijs verstrekt. Daardoor komen mensen die van een rijbewijs afhankelijk zijn, in de problemen.
Zembla wijdde op 18 april een uitzending aan de "chaos bij het CBR". In de Kamer werden de problemen eerder besproken in een rondetafelgesprek en een algemeen overleg.
Medische beoordeling
Berichten over lange doorlooptijden bij het CBR hebben het probleem verergerd. Veel mensen dienen eerder hun aanvraag in, waardoor de werkvoorraad is gegroeid.
Om de werkvoorraad weg te werken leidt het CBR artsen versneld op om medische dossiers te beoordelen. Laçin (SP) zet vraagtekens bij hun deskundigheid en waarschuwt voor de verkeersveiligheid: komen zo geen mensen op de weg terecht die daar niet horen? Deze externe artsen staan onder supervisie van een CBR-arts, antwoordt de minister, en beoordelen eenvoudige dossiers.
Het CBR moet zich concentreren op het afnemen van rijexamens, zegt Van Aalst (PVV), en zich niet meer bezighouden met medische beoordelingen. Hij wil deze taak bij de organisatie weghalen. Maar Van Nieuwenhuizen ziet dat anders: het gaat om het beoordelen van de rijvaardigheid op basis van de medische keuring.
Administratieve verlenging
Hoe kunnen we 75-plussers helpen die nu te lang moeten wachten op een nieuw rijbewijs? Van Nieuwenhuizen denkt na over een administratieve verlenging van rijbewijzen met maximaal een jaar. Maak haast met deze "coulanceregeling", zo sporen Von Martels (CDA), Schonis (D66) en Van Brenk (50PLUS) haar aan.
De minister heeft nog enkele weken nodig om over de mogelijkheden te overleggen met het CBR en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Minder keuringen?
Von Martels (CDA) en Van Brenk (50PLUS) vinden dat gezonde 75-plussers niet verplicht gekeurd zouden moeten worden. De minister overweegt dit en onderzoekt hoe andere landen ermee omgaan. Dijkstra (VVD) wijst erop dat er in Duitsland geen keuringen op grond van leeftijd zijn.
Kijk of de lijst van medische beperkingen korter kan worden, oppert Schonis (D66). Hij suggereert dat bijvoorbeeld ADHD en ADD geschrapt kunnen worden. Het is aan medici om dit te beoordelen, zegt Van Nieuwenhuizen.
ICT
Een van de oorzaken van de langere doorlooptijden is de modernisering van het ICT-systeem. Dit project heeft vertraging opgelopen en valt veel duurder uit dan de geplande 7 miljoen.
Van Aalst (PVV) is geschrokken van de overschrijdingen. Was de minister hiervan op de hoogte? Waarom is de Kamer niet eerder ingelicht? Ook Stoffer (SGP) "snapt er echt helemaal niks van": wie heeft dit zo laten gebeuren?
Gaandeweg kwam er meer inzicht in de reikwijdte van het project, zegt de minister: men is te optimistisch geweest.
Dienstverlening overheid
PvdA'er Van Dijk plaatst de problemen bij het CBR in een breder perspectief. Het is volgens hem geen toeval dat grote overheidsorganisaties als het UWV en de Belastingdienst niet doen waartoe ze op aard zijn: mensen van dienst zijn. Ook Dijkstra (VVD) wil dat het CBR niet het systeem maar de mens centraal stelt.
Mensen willen zich op zijn minst vriendelijk behandeld voelen als ze contact opnemen met overheidsorganisaties, erkent de minister. Het CBR probeert dit volgens haar met trainingen te verbeteren.
De Kamer stemt op 25 juni over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist