Debat over een terugkeerregeling voor Syrische vluchtelingen

19 mei 2021, debat - Is Syrië veilig genoeg om vluchtelingen naar terug te sturen? De Kamer debatteert hierover met staatssecretaris Broekers (Justitie).

Denemarken wil vluchtelingen uit Syrië terug gaan sturen. Delen van het land, vooral rondom hoofdstad Damascus, zouden veilig genoeg zijn. Moet Nederland het Deense beleid overnemen?

Terugkeer

De meeste Syrische vluchtelingen zijn volgens Baudet (FVD) geen politieke tegenstanders van het regime maar gevlucht voor oorlog en geweld, en kunnen daarom terug. Tegenstanders van het regime kunnen naar een land in de regio, betoogt hij, en als mensen onverhoopt toch hier blijven, moet dat tijdelijk zijn en niet permanent.

Ook Eerdmans (JA21) vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Denemarken en moet proberen om Syrische vluchtelingen te laten terugkeren. Wat doen al die Syriërs nog in Nederland, vraagt Markuszower (PVV) zich af. Ze moeten volgens hem snel terugkeren om hun eigen land weer op te bouwen.

Veiligheid

Terugkeer van vluchtelingen is gewenst, zegt Wiersma (VVD), maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren. Daarom is het volgens hem belangrijk om de komende tijd een fijnmaziger beeld te krijgen van de veiligheid in de verschillende regio's. Voor Kuik (CDA) is duidelijk dat Syrië op dit moment nog niet veilig genoeg is: we kunnen vluchtelingen niet terugsturen naar een plek waar explosies, aanslagen, gevechten en martelingen plaatsvinden.

Syrië is nog onveilig en zal dat blijven zolang het regime-Assad aan de macht is, zegt Ellemeet (GroenLinks). Drie kwart van de teruggekeerde vluchtelingen wordt volgens haar gemarteld of op een andere manier lastiggevallen. Het is onacceptabel om zelfs maar te overwegen om nu vluchtelingen terug te sturen, zo sluit Van der Werf (D66) zich daarbij aan. Ook voor Van Dijk (SP) is het evident dat het land niet veilig is.

Simons (BIJ1) betreurt het dat er überhaupt een debat plaatsvindt over het terugsturen van vluchtelingen naar een onveilig land. Dit maakt volgens haar duidelijk dat extreemrechts erin slaagt om de politieke agenda te bepalen.

Staatssecretaris Broekers legt uit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de veiligheid in landen als Syrië beoordeelt via zogenaamde ambtsberichten. Op grond daarvan is de conclusie dat de situatie en de mensenrechtenschendingen in het land zorgelijk zijn. Binnen acht weken komt er een nieuw ambtsbericht, op basis waarvan het landenbeleid kan worden aangepast.

Deens beleid

"Gewetenloos", zo noemt Kuzu (DENK) het besluit van Denemarken om Syrische vluchtelingen terug te sturen. Hij wil dat de staatssecretaris haar Deense collega hierop aanspreekt. Het Deense voorbeeld zou in Europa geen navolging mogen krijgen, benadrukt Koekkoek (Volt).

Het is niet aan Nederland om als collega-lidstaat te oordelen over de beleidskeuzes van Denemarken, zegt staatssecretaris Broekers. De Europese Commissie moet volgens haar controleren of het land zich aan verdragen houdt.

De Kamer stemt op 25 mei over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: