Debat over de toekomst van ouderenhuisvesting

30 juni 2021, debat – De Kamer debatteert met minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de toekomst van de ouderenhuisvesting.

Hoe bieden we passende huisvesting, met of zonder zorg, aan het toenemende aantal ouderen in Nederland? De woordvoerders dringen bij het kabinet aan op actie om ook in de toekomst senioren de gewenste woonvorm te kunnen bieden.

Regie

"Veel rapporten, maar weinig bestuurlijke afspraken." Agema (PVV) mist centrale regie, bijvoorbeeld door een minister voor ouderenhuisvesting. Het tekort aan verpleeghuisbedden zien we al heel lang aankomen, zegt Ellemeet (GroenLinks), maar het kabinet onderneemt te weinig. Wat is er nodig om daadwerkelijk te komen tot "sturing met doorzettingsmacht", vraagt Tellegen (VVD).

We hebben al veel meer regie aangebracht, reageert minister De Jonge. Als partijen meer regie van het Rijk willen, moet dat volgens hem in de formatie geregeld worden. Maar voor het realiseren van de doelen, wacht de minister niet op een nieuw kabinet. Zo liggen er afspraken voor 25.000 nieuwe verpleeghuisplekken in de komende vijf jaar.

Minister Ollongren wijst erop dat gemeenten en de partijen waarmee zij samenwerken het beste kunnen inschatten wat er lokaal nodig is. De lokale partijen spannen zich volgens haar zeer in om het aanbod voor ouderen te vergroten.

Belemmeringen

De overheid moet belemmeringen wegnemen, meent Nijboer (PvdA). Denk bijvoorbeeld aan ouderen met een lage huur die willen verhuizen naar een kleinere woning, maar dat niet doen omdat ze dan soms een veel hogere huur moeten betalen. Ollongren wijst op de mogelijkheid van huurgewenning en bekijkt andere manieren om deze belemmering weg te nemen.

Keuzevrijheid

Veel ouderen willen thuis blijven wonen, maar niet allemaal. Hijink (SP) wil meer kleinschalige plekken waar mensen "prettig oud kunnen worden met anderen in de buurt". Denk ook aan ouderen met een laag inkomen, want juist zij hebben de overheid "knetterhard nodig", voegt Werner (CDA) toe.

In de seniorenhuisvesting is het geen one-size-fits-all, zegt Van der Laan (D66). Zij wil meer geclusterde woonvormen voor ouderen, bijvoorbeeld in leegkomende bedrijven of boerderijen. Van de 1 miljoen woningen die de komende jaren moeten worden gebouwd, moet 10% voor die geclusterde woonvormen worden gereserveerd, vindt Den Haan (Fractie Den Haan).

Woonzorgvisies

Alle gemeenten moeten een woonzorgvisie hebben. Die visie moet de basis zijn voor prestatieafspraken tussen gemeente, corporaties, huurdersorganisaties en zorginstellingen. Omdat veel gemeenten zo'n visie nog niet hebben opgesteld, vraagt Bikker (ChristenUnie) om aanvullende instrumenten om de gestelde doelen te halen.

Alle gemeenten hebben "in zekere mate een woonvisie", meldt De Jonge, maar er is nog werk te doen. Het Rijk biedt ondersteuning aan de gemeenten om het komend halfjaar te werken aan concrete prestatieafspraken.

De Kamer stemt op 6 juli over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook