Debat over de staat van het hotspotarchief COVID-19

4 oktober 2022, debat – Wat gebeurt er met overheidsdocumenten over de coronacrisis? Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) spreekt over de archivering van deze informatie.

De coronacrisis is aangemerkt als hotspot. Dat betekent dat relevante documenten waarover ministeries beschikken in aanmerking komen voor eeuwigdurende bewaring in het archief.

Het was een uitzonderlijke situatie, waarin snel gehandeld moest worden. Daarmee schetst minister Kuipers de omstandigheden waaronder beslissingen tijdens de coronacrisis genomen werden. Bij de Kamer leeft de zorg dat informatie verloren gaat, bijvoorbeeld sms'jes gestuurd door de premier of geluidsopnamen van OMT-overleggen.

Ministerie van VWS

Het gaat alleen al bij het ministerie van VWS om miljoenen documenten en duizenden chatberichten, licht Kuipers toe. Archivering daarvan kost tijd. Maar de minister verzekert dat dit zorgvuldig gebeurt en dat de inspectie die gaat over archieven toezicht houdt.

Vanwege de ongekende coronamaatregelen, zoals een avondklok en toegangsbewijzen, is het belangrijk dat het archief op orde is, zegt Omtzigt. Hij wil meer transparantie over de selectielijsten op basis waarvan informatie wordt bewaard. Kuipers bevestigt dat de Kamer binnen twee maanden de lijsten krijgt die het ministerie van VWS gebruikt.

Er is een nieuwe coronagolf onderweg, dus het is belangrijk dat eerdere beslissingen over coronamaatregelen herleidbaar zijn, stelt Tielen (VVD). Zeker omdat veel beleid achteraf onverstandig bleek, vult Agema (PVV, mede namens BBB) aan. Zij vraagt aandacht voor e-mails die bestuurders vanaf hun privéadres stuurden.

Onderzoeken

Paulusma (D66) wijst op de parlementaire commissie die de coronacrisis gaat onderzoeken: het kabinet moet zorgen dat deze commissie over alle benodigde informatie beschikt.

Zal de minister alles doen om ook gegevens voor andere onderzoeken beschikbaar te stellen? Hijink (SP) verwijst onder andere naar het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar ook naar Wob-verzoeken van journalisten. Dat bevestigt Kuipers.

De Kamer stemt op 11 oktober over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct