Debat over de Najaarsnota 2021

14 december 2021, begroting - De Kamer spreekt met minister Hoekstra (Financiën) over de Najaarsnota 2021.

Voor Alkaya (SP) was 2021 "het jaar van politieke verlamming": omdat het kabinet demissionair is, gebeurt er al een jaar lang niks. Hij betwijfelt of een nieuw kabinet onder leiding van Rutte noodzakelijke hervormingen wél gaat doorvoeren. Nijboer (PvdA) ziet onderbesteding bij verschillende ministeries. Volgens hem had het kabinet allerlei plannen die niet zijn waargemaakt.

Ephraim (Groep Van Haga) wijst erop dat de overheidsfinanciën er beter voorstaan dan verwacht, maar vraagt zich af of iemand die het afgelopen jaar van coronasteun moest leven dat ook heeft gemerkt. De minister strooit volgens Tony van Dijck (PVV) nu met afscheidscadeautjes op het gebied van klimaatbeleid en de EU, maar is de burgers van Nederland helemaal vergeten.

Hoekstra wijst op specifieke regelingen om groepen die het moeilijk hebben tegemoet te komen, bijvoorbeeld door energiebelastingen te verlagen. Maar ook hij maakt zich zorgen over de koopkracht van de middenklasse.

Begrotingswijzigingen

De vele aanpassingen van de begroting in vergelijking met andere jaren kunnen rekenen op het begrip van Hammelburg (D66), maar hij waarschuwt voor terughoudendheid met al te veel wijzigingen achteraf. Stoffer (SGP) zou graag een terugkeer zien naar strengere begrotingsregels.

De minister pleit voor "rust, reinheid en regelmaat" in de overheidsfinanciën en voor heldere afspraken over het bewaken van uitgaven en inkomsten. De vele wijzigingen en hogere uitgaven waren volgens hem onvermijdelijk om de coronacrisis te bestrijden.

Toekomst

Het is vreemd dat de rijksoverheid geen volledig overzicht heeft van haar eigen bezittingen, vindt Inge van Dijk (CDA). Dat zit een goede publieke verantwoording in de weg, maakt het lastig om risico’s in te schatten en ontneemt het zicht op achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld aan de computersystemen van de Belastingdienst.

Eppink (JA21) verlangt meer fiscaal conservatisme van de overheid, met een minder hoge belastingdruk voor de belastingbetaler. Hij wijst erop dat er 3,1 miljard meer aan belastingen is opgehaald dan begroot.

Gündoğan (Volt) ziet armoede als een van de grootste maatschappelijke problemen. Zij verzoekt de regering daarom met een domeinoverstijgende aanpak daartegen te komen. Een nieuw kabinet is aanstaande en zal over nieuw beleid "op dit grote en belangrijke onderwerp" moeten beslissen, reageert Hoekstra.

De Kamer stemt op 16 december over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: