Debat over de Klimaatnota 2023 en de Klimaat- en Energieverkenning
20 december 2023, debat - De Kamer debatteert met minister Jetten (Klimaat en Energie) over het klimaatbeleid en de energievoorziening in Nederland.
In de Klimaatnota legt het kabinet verantwoording af over het klimaatbeleid van het afgelopen jaar. Met de huidige plannen komt het doel om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten dan in 1990 in zicht. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in de Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Maar om dat doel te halen, moet wel alles meezitten.
Klimaatbeleid
Bontenbal (CDA) roept een nieuw kabinet op om door te gaan met een ambitieus en realistisch klimaatbeleid. Het klimaatbeleid gaat met een nieuw kabinet "door de shredder", vreest De Groot (D66). Kops (PVV) is kritisch op het klimaatbeleid van de minister. Als de huidige klimaatplannen al 28 miljard kosten, hoeveel kost het dan wel niet om helemaal klimaatneutraal te worden?
Jetten benadrukt dat ambities en doelen niet naar beneden bijgesteld moeten worden, want die zijn in lijn met de Europese klimaatwet. Samen met de minister van Financiën rapporteert hij over de financiële impact van het klimaatbeleid in het klimaatplan dat in 2024 verschijnt.
Teunissen (PvdD) constateert dat de landbouwsector vrijwel niet bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. De Keuzewijzer Klimaat en Energie kan het volgende kabinet volgens Jetten helpen bij het maken van grote keuzes over landbouw.
Energie(on)afhankelijk
Het kabinet moet volgens Erkens (VVD) inzetten op een meer energieonafhankelijk Nederland. Daarom is het belangrijk om nieuwe kerncentrales te bouwen. Vermeer (BBB) wil dat Duitsland een aantal gesloten kerncentrales aan Nederland gaat verhuren.
Jetten stelt dat het niet mogelijk is om de oude kerncentrales van Duitsland te huren. Er wordt gekeken naar een financieringsmodel voor nieuwe centrales in Nederland.
Duitsland heeft een contract met Noorwegen gesloten voor gaslevering en wij niet, zegt Grinwis (ChristenUnie), terwijl we allebei van andere landen afhankelijk zijn. Beckerman (SP) wil dat er in ieder geval geen gas meer gewonnen wordt onder de Waddenzee.
Het Noorse bedrijf dat gas gaat leveren aan Duitsland, gaat ook gas leveren aan Nederland, zegt de minister. Er worden geen nieuwe vergunningen meer gegeven voor gaswinning in Nederland.
Energiearmoede
Kröger (GroenLinks-PvdA) wil dat het voor mensen met een laag inkomen makkelijker wordt om subsidie te krijgen voor het verduurzamen van hun huis. Postma (NSC) wijst erop dat 1,4 miljoen huishoudens hun woning niet kunnen verduurzamen vanwege de kosten.
Het kabinet heeft 900 miljoen euro extra opzijgezet voor woningcorporaties om huizen met een slecht energielabel te verduurzamen, zegt Jetten. Ook worden gemeenten ondersteund bij een aanpak voor wijken waar veel huizen staan met een slecht energielabel.
Elektriciteitsnet
Het Nederlandse elektriciteitsnet is vol. Dassen (Volt) constateert dat 6.600 bedrijven op de wachtlijst staan voor een aansluiting. Het Rijk zou gemeenten moeten helpen om deze bedrijven sneller aan te sluiten. Zet meer in op energiebesparing, zegt Flach (SGP), om de druk op het energienet te verkleinen.
Jetten zal een extra brief sturen voor het commissiedebat over netcongestie, waarin hij ingaat op suggesties van de Kamer.
De Kamer stemt op 16 januari over de tijdens het debat ingediende moties
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct