Debat over bedreigde diersoorten

17 april 2019, debat - De Kamer spreekt met minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over de bescherming van bedreigde diersoorten.

Er zijn 25.000 bedreigde diersoorten, welke verliezen we als eerst?, kopte de NOS op 7 juni 2018. Sinds 1970 is het aantal vissen, vogels, zoogdieren, amfibieƫn en reptielen met 60% afgenomen, zo staat in het Living Planet Report 2018 van het Wereld Natuur Fonds.

De belangrijkste oorzaken voor het teruglopen van soorten zijn verlies aan leefgebied, exploitatie van de natuur en invasieve exoten, zegt Schouten. Het beleid richt zich volgens haar op het aanpakken van deze oorzaken en het versterken van positieve ontwikkelingen.

Nationaal

Algemene soorten moeten algemeen blijven, zegt De Groot (D66). Het is volgens hem goed dat er veel aandacht is voor dieren die op een rode lijst staan, maar het beleid moet ook gericht zijn op het voorkomen dat dieren daarop terechtkomen.

Nederland moet bij het beschermen van biodiversiteit leren van ervaringen in andere landen, zegt Bromet (GroenLinks). Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat het verbinden van natuurgebieden bedreigde soorten helpt om zich te herstellen. Met het Natuurnetwerk Nederland gebeurt dit al, zegt de minister.

Onze consumptie heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit in andere delen van de wereld, stelt Futselaar (SP). Hij vraagt aandacht voor de invoer van soja voor veevoer en het gebruik van tropisch hardhout. Schouten wijst in dat verband op het Amsterdam Declarations Partnership.

Internationaal

Het beschermen van biodiversiteit vraagt om een internationale aanpak, benadrukt Moorlag (PvdA). Hij spoort de minister aan zich daarvoor in te zetten bij de conferentie in mei over Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna).

De misdadige handel in beschermde dieren moet gestopt worden, zegt Van Kooten (PvdD). Zij wil niet dat er een uitzondering gemaakt wordt voor traditionele Chinese geneeskunde. Graus (PVV) is het daarmee eens en pleit daarom voor een betere bescherming van de Afrikaanse leeuw in Cites.

Nederland loopt in Europees verband voorop met het verbod op het invoeren van jachttrofeeƫn, zegt Schouten. Het is volgens haar te laat om bij de komende conferentie nog voor te stellen de Afrikaanse leeuw op een andere Cites-lijst te plaatsen.

Weverling (VVD) benadrukt het belang van internationale samenwerking om illegale houtkap, stroperij en overbevissing tegen te gaan. Ook de lokale bevolking moet volgens hem daarbij worden betrokken. Bij veel projecten gebeurt dat, verzekert de minister.

Nederland moet zich in internationaal verband inzetten voor relatief intensieve landbouw, betoogt Geurts (CDA), want hoe hoger de opbrengst per hectare, hoe meer ruimte er overblijft voor natuur.

De Kamer stemt op 23 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist