Crisismaatregel herverzekering leverancierskredieten
15 april 2020, begroting - De onzekerheid als gevolg van de coronacrisis dreigt ervoor te zorgen dat bedrijven hun leverancierskrediet niet meer kunnen verzekeren. Om dit te voorkomen stelt de rijksoverheid zich garant. De Kamer debatteert hierover met staatssecretaris Vijlbrief (Financiën).
Veel (mkb-)bedrijven, bijvoorbeeld winkels en horecazaken, krijgen producten op krediet geleverd. Ze hebben dan 30 of 60 dagen om de rekening te betalen. Leveranciers sluiten vaak een verzekering af voor als er toch niet betaald wordt.
De economische onzekerheid door de coronacrisis maakt kredietverzekeraars huiverig. Het wordt daardoor voor leveranciers moeilijk om het risico op wanbetaling af te dekken, waardoor de handel stil kan vallen. Daarom gaat de overheid zich garant stellen door leverancierskredieten te herverzekeren. Het gaat ongeveer om een bedrag van 12 miljard euro. De maximale schade voor de overheid schat Vijlbrief op 1,4 miljard.
Steun en voorwaarden
Leverancierskrediet is smeerolie voor de economie, zegt Lodders (VVD). De garantstelling door de overheid is volgens Van Otterloo (50PLUS) dan ook een noodzakelijke stap om banen en welvaart te beschermen. Stoffer (SGP) benadrukt dat het nodig is om bedrijven overeind te houden.
Aan welke voorwaarden moet de herverzekering door de overheid voldoen?
- Van Dijck (PVV): verbied kredietverzekeraars om bonussen of dividend uit te keren
- Slootweg (CDA): voorkom dat extra risico wordt genomen omdat de overheid zich toch garant stelt
- Sneller (D66): verstoor de markt niet onnodig en zorg dat de uitkomst voor grote en kleine spelers zo veel mogelijk gelijk is
Belastingbetaler betaalt?
De crisis maakt duidelijk dat verzekeraars een nutsfunctie hebben, zegt Snels (GroenLinks). Bij mooi weer gaan de winsten naar de aandeelhouders, zo concludeert hij, en nu het stormt gaat de rekening naar de belastingbetaler. Van Raan (PvdD) sluit zich daarbij aan.
Waarom zou de belastingbetaler moeten opdraaien voor wanbetaling tussen bedrijven? De rekening moet uiteindelijk bij de sector zelf worden neergelegd, vindt Nijboer (PvdA). Alkaya (SP) wil dat doen via een kredietverzekeraarsbelasting.
We nemen de maatregel niet om verzekeraars te helpen, benadrukt staatssecretaris Vijlbrief, maar om banen te behouden. Nu moeten we volgens hem eerst de crisis bestrijden, en op een later moment gaan we de politieke vraag beantwoorden of de sector de rekening zelf gaat betalen.
De Kamer stemt op 16 april over de aanpassing van de begroting en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct