Bussum, Naarden en Muiden worden Gooise Meren
1 april 2015, wetsvoorstel - Aan de lange herindelingsgeschiedenis van Bussum, Naarden en Muiden komt een eind: een meerderheid steunt het wetsvoorstel om deze gemeenten te laten fuseren tot de Gooise Meren.
De samenvoeging van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden kent een moeizame geschiedenis. Er wordt al tien jaar over gesproken en een eerder voorstel tot fusie is in 2012 door de Tweede Kamer verworpen. Van Raak (SP) noemt de hele procedure een "rommeltje dat nergens op draagvlak kan rekenen". Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) is er inmiddels echter wel voldoende draagvlak en wordt het tijd om de knoop door te hakken. Ook Fokke (PvdA) vindt dat het ondanks de strubbelingen "de hoogste tijd is dat er eindelijk eens iets gebeurt".
Naarden en Bussum willen niet voor Muiden betalen
Naarden en vooral Bussum zijn bang dat zij de dupe worden van de zwakke financiƫle positie van Muiden. Als gevolg van de mislukte ontwikkeling van De Krijgsman op het voormalige KNSF-terrein is Muiden armlastig. "De inwoners van Naarden en Bussum mogen bij een fusie niet opdraaien voor het vastgoedavontuur van Muiden", vindt Bosma (PVV). "Als je trouwt vanwege schulden zal het nooit een gelukkig huwelijk worden", valt Van Raak hem bij. Maar omdat er een vaststellingsovereenkomst is gesloten met de projectontwikkelaar kan Plasterk toezeggen dat Muiden "schoon opgeleverd zal worden". Dit zal wel met een bezuiniging van 8,4 miljoen voor Muiden gepaard gaan. Daarnaast zal er 10,2 miljoen door het Rijk worden bijgelegd.
Hoge renterisico's en hogere ozb ongewenst
Na de fusie moet de nieuwe gemeenteraad van de Gooise Meren een tarief voor de onroerendezaakbelasting, de ozb, vaststellen. Bruins Slot (CDA) hoopt niet dat de inwoners van de nieuwe gemeente een veel hogere ozb moeten gaan betalen. Bisschop (SGP) stelt voor een langere ingroeitermijn te hanteren voor het gelijkschakelen van de ozb-tarieven. Schouw (D66) wijst daarnaast op de noodzaak om ongewenste renterisico's die de nieuwe gemeente loopt, af te dekken. Ook Veldman (VVD) benadrukt dat de fusiegemeente niet in problemen mag komen door een rentestijging. Plasterk zegt toe dat hij de gemeente financieel de ruimte zal geven om dat risico af te dekken.
De Kamer stemt op 7 april over het wetsvoorstel en de moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.