Bijstandsgerechtigden hoeven pensioen niet op te eten
5 november 2014, wetsvoorstel - Zzp'ers die in de bijstand komen, kunnen niet verplicht worden om eerst hun aanvullende pensioen aan te spreken. Dit voorstel van SP'er Ulenbelt krijgt brede steun.
In september besloot de gemeente Enschede: zzp'ers die bijstand aanvragen, moeten eerst hun aanvullende pensioen opmaken voordat ze een uitkering krijgen. Zowel de Kamer als staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) en minister Asscher (Sociale Zaken) vonden dit ongewenst, waarna Enschede het besluit introk. Maar volgens de bestaande wetgeving kan het gewoon, stelt Ulenbelt vast. Hij wil dit veranderen, waarvoor hij onder anderen steun krijgt van Van Weyenberg (D66). Klijnsma komt daaraan tegemoet met een tijdelijke regeling. De definitieve wetgeving moet dan terugwerkende kracht krijgen, zegt Potters (VVD).
Regeling afkoop kleine pensioenen
Pensioenuitvoerders mogen kleine pensioenafspraken, minder dan €458,06 bruto per jaar, afkopen met een bedrag ineens. Hiermee beperken ze hun administratieve lasten. De afgelopen jaren hebben sommige pensioenfondsen massaal kleine pensioenaanspraken afgekocht voordat de deelnemer de AOW-leeftijd bereikt had. Het ongewenste gevolg is dat mensen AOW-premie moesten betalen over hun pensioen. Vermeij (PvdA) en Omtzigt (CDA) doen beiden voorstellen om dit op te lossen. De staatssecretaris kiest voor dat van de PvdA-woordvoerster, omdat de administratieve lasten daarvan het laagst zijn.
Ingangsdatum AOW en pensioen kunnen verschillen
De regering heeft besloten om de AOW-leeftijd te verhogen, maar niet alle pensioenfondsen en -verzekeraars hebben de aanvang van de pensioenleeftijd daarop aangepast. Om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen, wil Omtzigt regelen dat men de ingangsdatum gelijk kan trekken. Hiervoor krijgt hij bijval van Madlener (PVV) en Vermeij. Maar de staatssecretaris wil het liever overlaten aan de sociale partners.
De Kamer stemt op 11 november over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.