Beschikbaarheid en betaalbaarheid woningen vergroten

24 mei 2018, debat - De Kamer bespreekt de plannen van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) om de nijpende krapte op de woningmarkt te bestrijden. De woordvoerders doen diverse suggesties om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen te vergroten.

Er zijn veel te weinig woningen en wat wel beschikbaar is, is vaak onbetaalbaar, zo vat Kops (PVV) het probleem samen. Daarom moeten er de komende jaren een miljoen woningen worden bijgebouwd, zegt Ollongren. Het kabinetsstreven om 75.000 woningen per jaar te bouwen noemt zij "ambitieus maar haalbaar".

Ronnes (CDA) dringt aan op het wegnemen van wettelijke belemmeringen. Bisschop (SGP) wil de Crisis- en herstelwet uit 2010 aanpassen om de woningbouw te versnellen. Dat vindt Ollongren een goed idee. Zij stuurt voor de zomer een aanpassingsvoorstel naar de Kamer.

Nationale woonagenda

Het kabinet wil de krapte op de woningmarkt als volgt bestrijden: bouwplannen versnellen, de bestaande woningvoorraad optimaal benutten en de woningvoorraad betaalbaar houden. Daartoe heeft de minister in de Nationale woonagenda afspraken vastgelegd met de verschillende partijen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de Woonagenda niet ondertekend. Volgens Beckerman (SP) omdat gemeenten ontevreden zijn over de verhuurderheffing voor woningcorporaties. Maar Ollongren heeft een simpeler verklaring: nog niet overal zijn nieuwe colleges gevormd na de recente gemeenteraadsverkiezingen. Dat de VNG wel degelijk positief is, blijkt uit de afgegeven intentieverklaring, voegt zij toe.

Te weinig sociale huurwoningen

Azarkan (DENK) wijst op het grote tekort aan sociale huurwoningen. In de grote steden zijn er soms wachttijden van tien tot vijftien jaar, vult Voortman (GroenLinks) aan. Zij wil dat er geen sociale huurwoningen worden verkocht zolang er zo'n groot tekort is.

Koerhuis (VVD) wil dat corporaties juist méér sociale huurwoningen verkopen, vooral in het middensegment. Met de winst kunnen ze dan goedkopere woningen bouwen.

Stop met het toewijzen van sociale huurwoningen aan statushouders, zegt Kops (PVV). Nijboer (PvdA) wil dat de minister hard optreedt tegen makelaars en woningcorporaties die huurders discrimineren. Ollongren gaat daarover spoedig met de sector in gesprek.

Grote financiële druk op woningcorporaties

Woningcorporaties zijn 1 miljard kwijt aan de verhuurderheffing. Schaf die voorlopig af, zegt Krol (50PLUS), want met dat geld kunnen ze veel woningen bouwen.

Azarkan (DENK) wijst op de nadelige gevolgen van een EU-richtlijn tegen belastingontwijking door multinationals (ATAD). Hierdoor betalen de corporaties 300 miljoen extra belasting. Dat betekent volgens Beckerman (SP) 67.000 minder nieuwe huurwoningen. Samen met Voortman (GroenLinks) en Nijboer (PvdA) pleit zij voor een vrijstelling voor woningcorporaties van de ATAD-richtlijn. Dat kan niet, zegt Ollongren, want dat is ongeoorloofde staatssteun.

Middenhuur

Wonen in grote steden dreigt onbetaalbaar te worden voor verplegers, politieagenten en leraren, de middenklasse, waarschuwt Van Eijs (D66). Zij is voorstander van een "noodknop" waarmee gemeenten excessieve huurstijgingen in het middensegment tijdelijk kunnen verbieden. Ollongren pleit voor lokaal maatwerk: als het nodig is, moeten gemeenten dat kunnen doen, maar wel in goed overleg met de verhuurders.

Ronnes (CDA) pleit voor een tweede noodknop: woningbouwcorporaties zouden tijdelijk woningen uit de sociale woningvoorraad moeten kunnen overhevelen naar het liberale middenhuursegment om daar de nood te lenigen.

De Kamer stemt op 29 mei over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist