Belastingplannen besproken

11 november 2014, wetsvoorstel - In het debat over het Belastingplan spreekt de Kamer over de belastingen die het kabinet in 2015 wil heffen, maar komt ook de wens van een ingrijpende belastingherziening aan de orde.

Hoe zorgt de overheid voor voldoende inkomsten? In het Belastingplan somt staatssecretaris Wiebes (Financiën) de belastingmaatregelen op die het kabinet in 2015 wil treffen. Een dun en overzichtelijk plan, zegt PvdA'er Groot, die blij is met het inkomensbeeld dat met de voorgestelde belastingheffing wordt bereikt. Dun en overzichtelijk, maar zeker ook politiek geladen, meent Schouten (ChristenUnie). Omtzigt (CDA) constateert dat het kabinet de belastingdruk weer laat stijgen. En het nivelleren gaat ook maar door, betoogt Van Dijck (PVV). Klein (50PLUS/Klein) keert zich onder meer tegen het per 2016 afschaffen van de ouderentoeslag.

Er is een nieuw plan voor leaserijders

Leaseautorijders moeten jaarlijks een deel van de koopprijs van de auto bij hun inkomen optellen. De hoogte van die bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het kabinet wil die bijtelling verhogen en heeft na veel discussie met de coalitiepartners een gezamenlijk voorstel van auto-industrie en milieubeweging omarmd. Groot en Koolmees (D66) zijn er blij mee: elektrisch rijden krijgt een extra impuls en vervuilende auto's worden extra belast. Geef alleen subsidie als er ook echt op elektriciteit gereden wordt, zegt Omtzigt. Ook Schouten en Dijkgraaf willen hier een regeling voor treffen, bijvoorbeeld via de tankpas. Van Dijck meent dat de leaserijders "keihard worden gepakt".

De afvalstoffenbelasting wordt weer ingevoerd

Het kabinet stelt opnieuw een afvalstoffenbelasting voor. Maar omdat zo'n belasting er in landen als Duitsland niet is, wordt het verleidelijk om het afval te exporteren, constateert Neppérus (VVD). Daarom willen Dijkgraaf (SGP) en Koolmees een exportheffing in het leven roepen. Groot vindt dat een goed idee. Ook Schouten steunt zo'n exportheffing en vraagt de staatssecretaris of daarbij een vorm van terugwerkende kracht mogelijk is.

De naheffing leidt tot ergernis

Veel belastingplichtigen, inclusief gepensioneerden, krijgen in 2015 een naheffing van gemiddeld 150 euro en maximaal ruim 300 euro. Daar had eerder over moeten worden gecommuniceerd, vinden Groot en Omtzigt. Mensen die te goeder trouw zijn worden nu aangeslagen, constateert Van Dijck. Ook Neppérus "baalt ervan". Met Schouten en Koolmees pleit zij voor souplesse bij de inning van de naheffing.

Het belastingstelsel moet worden vernieuwd

Alle partijen willen op termijn een nieuw en eenvoudiger belastingstelsel. Ook is er eensgezindheid over de wenselijkheid van een verlaging van de lasten op arbeid. Neppérus wil af van het rondpompen van geld: enerzijds belastingen innen en anderzijds toeslagen uitbetalen. Zij vindt dat alle lasten omlaag moeten. Koolmees en Klaver (GroenLinks) bepleiten een verdere vergroening. In het nieuwe stelsel moet het behaalde rendement op vermogens worden belast, vindt Bashir (SP). Het meer belasten van vermogens is ook een van Klavers wensen.

De Kamer sprak eerder over het Belastingplan op 27 oktober en 3 november. De behandeling wordt op 12 november voortgezet.

Zie ook:

Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.