Belastingplan 2015 afgehandeld
12 november 2014, wetsvoorstel - De Kamer rondt de bespreking van het Belastingplan 2015 af. Een hele verzameling regelingen van staatssecretaris Wiebes (Financiën) passeert de revue.
Er komen heel wat onderwerpen en regelingen voorbij tijdens de behandeling van het Belastingplan voor 2015. Van de werkkostenregeling tot de belastingvoordelen voor hybride auto's, waar Omtzigt (CDA) vanaf wil. Van het verschil in btw-tarief tussen papieren en digitale kranten tot de door Klein (50PLUS/Klein) gewenste verlaging van de "bubbeltaks" op mousserende wijn. Groot (PvdA) en Bashir (SP) vragen om een hardere opstelling tegen belastingontwijking. Andere belangrijke onderwerpen zijn de naheffing over 2014 en de afval- en energiebelastingen. Wiebes vraagt aandacht voor de hoge uitvoeringskosten van de Belastingdienst.
Wiebes biedt oplossing voor bijbetaling over 2014
Veel mensen zullen bij hun definitieve aanslag over 2014 minder terugkrijgen of meer moeten bijbetalen dan zij verwachten. Deze bijbetaling raakt mensen met bijzondere beloningen en mensen met meerdere inkomensbronnen. Van Dijck (PVV) vindt het "schandalig" en wil een mea culpa. Het is "buitengewoon vervelend" geeft Wiebes toe, maar hij wil ook duidelijk maken wat er níet aan de hand is. Het is geen naheffing, het is ook geen extra belasting en het landt ook niet bij de laagstbetaalden. Wiebes besluit om voor iedereen de betalingstermijn met vier maanden te verlengen en geen invorderingsrente te rekenen. Neppérus (VVD) is blij met deze coulance.
Naast afvalstoffenheffing komt er waarschijnlijk een exportheffing
In het herfstakkoord is afgesproken dat de afvalstoffenbelasting opnieuw wordt ingevoerd. Omdat buurlanden zo'n heffing niet kennen, wordt gevreesd dat afval geëxporteerd zal worden. Dijkgraaf (SGP) en Koolmees (D66) stellen daarom een exportheffing voor. Volgens de staatssecretaris is hun voorstel uitvoerbaar, al moet er wel even goed naar gekeken worden, ook Europeesrechtelijk. Officieel is er immers vrij verkeer van goederen. De staatssecretaris omarmt een voorstel van Klaver (GroenLinks) en Schouten (ChristenUnie) om coöperaties die al van de regeling voor lokaal duurzaam opgewekte energie gebruikmaken, een investeringszekerheid van vijftien jaar te bieden bij wijzigingen in het verlaagde tarief.
Wiebes waarschuwt voor uitvoeringskosten Belastingdienst
Bij de behandeling van het Belastingplan zijn door de Kamer veel wijzigingsvoorstellen ingediend die veelal taken toevoegen aan de werkzaamheden van de Belastingdienst. Daar wil Wiebes wel iets over kwijt: "Er regenen allerlei extra taakjes uit de lucht, maar de Kamer maakt zich geen zorgen om de dekking van de kosten." De Belastingdienst wordt ondermijnd als er geen aandacht is voor de uitvoeringskosten, zegt hij. "Nobel dat de staatssecretaris voor zijn dienst staat", vindt Schouten. Maar Omtzigt vindt dat hij raakt aan twee fundamentele rechten van de Kamer: het recht van amendering en het budgetrecht. Kamer en staatssecretaris spreken af hier op termijn over door te zullen spreken.
De Kamer sprak eerder over het Belastingplan op 27 oktober, 3 en 11 november. De Kamer stemt op 13 november over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.