Behandeling Uitvoeringswet digitaledienstenverordening afgerond

9 oktober 2024, wetsvoorstel - De Kamer rondt het debat met minister Beljaarts (Economische Zaken) af over de Uitvoeringswet digitaledienstenverordening. Die zet Europese regels voor digitale diensten om in Nederlandse wetgeving.

Socialmediaplatforms, zoekmachines, marktplaatsen en internetproviders. Op dit soort zogeheten tussenhandeldiensten richt de Europese Digital Services Act (DSA) zich. De bedoeling is om illegale inhoud, desinformatie en andere maatschappelijke risico's beter te kunnen aanpakken.

Illegale content en bescherming

Kan er meer gedaan worden tegen illegale content in besloten groepen op met name Telegram? Krul (CDA) vraagt de minister naar de mogelijkheden. Er loopt in Europa een discussie over het beschouwen van grote besloten groepen als platform, zegt Beljaarts, zodat ze onder de DSA komen te vallen.

We moeten meer doen om kinderen te beschermen tegen zaken als online gokken en pornografische content, vindt Ceder (ChristenUnie). Buijsse (VVD) benadrukt dat het maximale gedaan moet worden om kinderen te beschermen tegen desinformatie.

De DSA is een belangrijke eerste stap, zegt Kathmann (GroenLinks-PvdA), maar er moet meer gebeuren. Bijvoorbeeld tegen het verslavende ontwerp van sociale media.

Vrijheid van meningsuiting

De overheid mag zich niet bemoeien met wat mensen zeggen en schrijven, betoogt Van Meijeren (FVD), zolang dit niet in strijd is met de wet. Hieraan wordt volgens hem steeds meer gemorreld onder het mom van "desinformatie". Met de DSA wordt daarin in zijn ogen een nieuwe stap gezet.

De Kamer sprak eerder over de Uitvoeringswet digitaledienstenverordening op 3 oktober. Op 15 oktober stemt de Kamer over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct