Behandeling initiatiefwetsvoorstel vaste huurcontracten afgerond

11 april 2023, initiatiefwetsvoorstel - Nijboer (PvdA) en Grinwis (ChristenUnie) willen tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige woonruimte afschaffen. In hun voorstel zijn zulke contracten alleen in specifieke gevallen nog toegestaan.

De uitbreiding van de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten in 2016 heeft niet de bedoelde effecten gehad, zegt Nijboer. Zo is het aanbod van huurwoningen niet gegroeid en leven huurders met tijdelijke contracten in grote onzekerheid. Daarnaast krijgen nieuwe huurders vaak een forse huurverhoging en is de leefbaarheid in de wijken afgenomen door steeds wisselende huurders.

Met het initiatiefvoorstel worden vaste huurcontracten terecht weer de norm, zegt Boulakjar (D66). Drost (ChristenUnie) is tevreden dat de rechtspositie van de huurder vooropstaat. Bestaanszekerheid bieden is een opdracht van sociaaldemocraten, zegt Bushoff (PvdA), en een dak boven je hoofd is een belangrijk aspect daarvan.

Uitzonderingen

Kops (PVV) staat achter het principe van het initiatiefvoorstel, maar zou graag een oplossing zien voor mensen die over aantal jaren hun eigen kind of ouders willen laten wonen in de woning die ze verhuren. Het lijkt hem wenselijk dat zij in de tussentijd een tijdelijk contract kunnen afsluiten. Grinwis vindt dit een goed idee.

Woningcorporaties hebben de mogelijkheid om voor specifieke groepen, bijvoorbeeld de maatschappelijke opvang, tijdelijke contracten af te sluiten. Geurts (CDA) wil voorkomen dat die mogelijkheid met het initiatiefvoorstel komt te vervallen. Minister De Jonge (Volkshuisvesting), die de Kamer adviseert over het initiatiefvoorstel, is het daarmee eens. Hij wil ook particuliere verhuurders onder de regelgeving brengen.

Vinger aan de pols

Het is goed om excessen in de huurmarkt tegen te gaan, vindt De Groot (VVD), maar hij vreest dat het initiatiefvoorstel leidt tot een verkleining van het aanbod. Hij wil de ontwikkelingen met een kwartaalrapportage in de gaten houden.

Beckerman (SP) is blij met de aangekondigde evaluatie over vijf jaar, maar wil daarnaast een jaarlijkse monitoring van het aantal tijdelijke contracten dat nog afgesloten wordt.

We zullen echt de vinger aan de pols moeten houden, benadrukt De Jonge. Hij zegt een "goed monitoringsvoorstel" toe.

Verhouding met komende Wet betaalbare huur

Hoe verhouden het initiatiefwetsvoorstel en het wetsvoorstel van de minister voor de Wet betaalbare huur zich tot elkaar? Nijboer wijst erop dat het initiatiefvoorstel tijdelijke huurcontracten als norm afschaft. In de Wet betaalbare huur geldt dit slechts voor bepaalde wijken. Bovendien geldt het puntenstelsel van de minister niet voor iedereen, terwijl dat wel zo is bij een algemeen verbindend huurcontract.

De Jonge vindt dat het initiatiefvoorstel een "goede weg naar Rome" biedt om huurders meer zekerheid te bieden. Wel vraagt hij aandacht voor private verhuurders die tijdelijk een woning beschikbaar hebben. Denk aan mensen die een woning erven of aan mensen die op proef gaan samenwonen. De minister wil voorkomen dat die woningen door het initiatiefvoorstel niet tijdelijk kunnen worden verhuurd.

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel begon op 23 maart. De stemmingen zijn op 18 april.

Zie ook: