Behandeling initiatiefwetsvoorstel toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond afgerond
9 maart 2022, initiatiefwetsvoorstel - Dat discriminatie op grond van handicap en seksuele gerichtheid verboden is, verdient expliciete vermelding in artikel 1 van de Grondwet. Dat is de strekking van een initiatiefwetsvoorstel van Hammelburg (D66), Bromet (GroenLinks) en De Hoop (PvdA).
Godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht staan al expliciet genoemd in artikel 1 van de Grondwet als gronden waarop niet gediscrimineerd mag worden. Het initiatiefwetsvoorstel voegt daar twee gronden aan toe: handicap en seksuele gerichtheid.
Discriminatie op grond van handicap of gerichtheid komt helaas nog veel voor, zegt initiatiefnemer Hammelburg. Het voorstel versterkt de rechtsbescherming van de mensen die hiermee te maken hebben. Dat is na een geschiedenis van achterstelling op z'n plaats.
De explicitering van de gronden "handicap" en "seksuele gerichtheid" maakt ze bovendien bij voorbaat verdacht, zegt initiatiefnemer De Hoop. Daar kan een rechter waarde aan hechten. Zodra een wet discrimineert, kan hier scherper naar gekeken worden. Ook burgers worden hierdoor aangesproken: de Grondwet heeft meer gewicht dan bijvoorbeeld de Algemene wet gelijke behandeling.
Bewustwording
Een grondwetswijziging zoals deze is een belangrijke beslissing, zegt Van der Laan (D66). Hoe kijkt het kabinet aan tegen een grote publiekscampagne? In 2023 wordt 175 jaar Grondwet herdacht en gevierd. Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) informeert de Kamer in de loop van 2022 over de initiatieven. Ze zal ook onderzoeken hoe de tekst op de grondwetbank bij de Tweede Kamer aangepast kan worden.
We slaan iedere keer achterover van de mate van discriminatie die in onze samenleving normaal wordt gevonden, zegt Leijten (SP). Dat bewustzijn is sterker aan het worden, mede naar aanleiding van het toeslagenschandaal. Als dit initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen, hebben we alleen nog maar een grotere opdracht om discriminatie tegen te gaan.
Gelijke behandeling
Artikel 1 van de Grondwet is geen eindpunt, waarschuwt Werner (CDA). Het is een opdracht om de samenleving te bekijken door de ogen van een ander en om niemand over het hoofd te zien.
Iedereen die de strijd voor gelijkheid voert, volgt dit met grote belangstelling, zegt Kathmann (PvdA). Wordt het met een grondwetswijziging ook moeilijker om de rechten van lhbti'ers terug te draaien? Ja, verwacht minister Bruins Slot want de Grondwet kan moeilijker gewijzigd worden dan een wet in formele zin.
Het gelijkheidsbeginsel is van groot belang, zegt Strolenberg (VVD). Iedereen heeft evenveel recht op gelijke kansen. Het non-discriminatiebeginsel houdt erkenning en respect voor mensen in. Dat is een belangrijk fundament van de rechtsstaat.
Gehandicaptenverdrag
Er is nog veel werk te verzetten om mensen in Nederland gelijkwaardig te behandelen. Daarom is dit initiatief ook zo belangrijk, zegt minister Bruins Slot. Zij erkent dat de implementatie van het VN-Gehandicaptenverdrag te lang duurt. Het kabinet vraagt hierover advies aan de Raad van State. Er wordt ook een onderzoek gestart om meldingsproces van discriminatie te verbeteren.
De eerste termijn van de Kamer vond plaats op 9 december 2021. De Kamer sprak eerder over dit wetsvoorstel op 5 december 2019 en 23 juni 2020. De stemmingen over het wetsvoorstel zijn op 15 maart.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct