Behandeling Europese richtlijn kennismigranten voortgezet

27 maart 2025, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Faber (Asiel en Migratie) over de nieuwe Europese richtlijn inzake kennismigranten.

De nieuwe Europese richtlijn moet het voor hooggekwalificeerde werknemers uit niet-EU-landen aantrekkelijker maken om een zogenaamde Europese blauwe kaart aan te vragen. Zo'n verblijfsvergunning geeft derdelanders het recht om in een EU-lidstaat te verblijven en te werken. Voor gezinsleden van houders van een blauwe kaart wordt het gemakkelijker om zich bij hen te voegen.

Definitie hoogwaardige kennis

Een niet-Europese kennismigrant kan onder voorwaarden naar Nederland komen voor werk. Hij of zij moet bijvoorbeeld hoogopgeleid zijn. De Arbeidsinspectie vraagt om een definitie van "hoogwaardige kennis", benadrukt Patijn (GroenLinks-PvdA). De inspectie kan dan beter beoordelen of er sprake is van oneigenlijk gebruik van de regeling. Wat verstaat het kabinet zelf onder die term, vraagt ze.

Faber kan geen definitie delen van "hoogwaardige kennis", maar benadrukt dat de kennismigrant minimaal een hbo-diploma moet hebben, over bepaalde vaardigheden moet beschikken en de salarisdrempel moet halen voor een blauwe kaart. Ook staat de regeling alleen open voor erkende referenten, bedrijven die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn getoetst op betrouwbaarheid.

Misbruik

Werkgevers moeten beschikken over bewijsstukken over de kwalificaties van de kennismigrant. Aartsen (VVD) vreest voor misbruik. Hij vraagt zich af hoe Nederland zeker kan zijn dat de autoriteiten in andere EU-lidstaten de bewijsstukken goed controleren en zo de vaardigheden van de kennismigrant voldoende vaststellen.

De minister erkent het belang van grip op de erkenning van de vaardigheden. Ze gaat hierover met Europese collega's in gesprek.

Omtzigt (NSC) wil dat de blauwe kaart alleen geldt voor mensen in vaste dienst bij een werkgever en niet voor werknemers die via een uitzendbureau werken. Hij vreest namelijk voor "gênante uitzendconstructies" waarbij in een ander land uitzendbureaus worden opgericht om mensen met een blauwe kaart in Nederland onder druk te zetten en uit te buiten.

Tekortsectoren

Door kennismigratie komen er hoge aantallen migranten naar Nederland, constateert Ceder (ChristenUnie). Hij zou graag zien dat Nederland op basis van tekortsectoren op de arbeidsmarkt bepaalt welke mensen een blauwe kaart krijgen.

Faber roept de Kamer op om aanvullende eisen ten aanzien van kennismigratie in moties te zetten en niet in amendementen. Want anders zou de implementatie van de EU-richtlijn verdere vertraging oplopen, en Nederland is al te laat. Het voorstel in een aangenomen motie kan dan worden meegenomen in de AMvB, een algemene maatregel van bestuur, die de inhoudelijke aspecten van de implementatie regelt.

De minister komt op een later moment inhoudelijk terug op de wensen van de Kamer en haar eigen ideeën over hoe de AMvB eruit moet zien.

De eerste termijn van de woordvoerders vond plaats op 12 februari en het eerste deel van de eerste termijn van de minister op 19 februari. Het debat over het wetsvoorstel gaat op een later moment verder.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.