Behandeling Belastingplan, Fiscale verzamelwet en Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie afgerond
9 november 2022, wetsvoorstellen - De Kamer vervolgt het debat met de staatssecretarissen Van Rij en De Vries (Financiën), minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en minister Jetten (Klimaat en Energie) over het Belastingplan, de Fiscale Verzamelwet en de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie.
Armoedebestrijding. Vergroening van de industrie. Regels voor sparen en beleggen. Het is een greep uit de terreinen waarop het kabinet voorstellen doet in het Belastingplan 2023 en andere financiële wetgeving. In dit debat reageren de bewindslieden op de inbreng van de Kamer in eerste termijn.
Koopkracht
De hoge inflatie en energieprijzen leiden tot zorgen bij mensen, betoogt minister Schouten. Daarom komt kabinet onder meer met een "historisch" koopkrachtpakket en een energieprijsplafond. Een belangrijke maatregel daarbij is de verhoging van het minimumloon, en daarmee de AOW en de bijstand.
Het kabinet verzacht hiermee de pijn niet, omdat de inflatie te laag wordt ingeschat, betoogt Mulder (PVV). Een maatregel als het energieprijsplafond staat echter los van de inflatiecijfers en geeft daarmee zekerheid aan huishoudens, verwacht Schouten. Zij wijst erop dat ook de zorgtoeslag en huurtoeslag worden verhoogd.
Een koopkrachtravijn. Dat verwacht Nijboer (PvdA) vanwege de inflatie en de energieprijzen, zeker als de tijdelijke maatregelen voor 2023 zijn afgelopen. Hij wil daarom dat de regering zich inzet om het minimumloon naar €14 te brengen. De minister benadrukt dat een dergelijke verhoging moet worden opgebracht door werkgevers en dat het minimumloon al wordt verhoogd met 10% per 1 januari.
Compensatie voor werkgevers
Schouten vindt het belangrijk dat bedrijven die de versnelde verhoging van het minimumloon moeten opbrengen, daarvoor gecompenseerd worden. Het kabinet verruimt daarom tijdelijk het lage-inkomensvoordeel (LIV), een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon.
Alkaya (SP) spreekt van "wanbestuur" omdat dit instrument daar helemaal niet voor bedoeld is. Ook laakt hij de late indiening van dit voorstel, namelijk enkele dagen voor het debat. Maatoug (GroenLinks) vreest dat hiermee werkgevers juist beloond worden voor het onderbetalen van hun personeel.
Schouten betoogt dat het een tijdelijke, snelle en gerichte maatregel is. Staatssecretaris Van Rij erkent dat het "niet fraai" is dat de Kamer hier niet eerder over heeft kunnen spreken. Als een Kamermeerderheid de intensivering van het LIV uit wetsvoorstel wil halen, waarbij de opbrengst besteed wordt aan een lagere Aof-premie, dan zal het kabinet dat uitvoeren, zegt de staatssecretaris.
Gezinnen met kinderen
Eén van de manieren waarop gezinnen worden ondersteund, is een uitbreiding van het kindgebonden budget. Stuurt de Sociale Verzekeringsbank dan ook een attendering op het uitgebreide recht op kindgebonden budget, vraagt Grinwis (ChristenUnie). Staatssecretaris De Vries zegt toe dat zij met de minister van SZW de optie van een brief door de SVB zal bespreken.
Sparen, beleggen en giften geven
Op weg naar een nieuwe box 3-belasting komt de regering met een overbruggingsregeling. Idsinga (VVD) wil een tegenbewijsregeling voor mensen die overwegen een rechtszaak te starten. Van Rij meent dat de nieuwe regels voldoen aan de uitspraak van de Hoge Raad, maar hij zegt wel toe dat hij gaat onderzoeken of het forfait verfijnd kan worden. Daar stuurt hij in december een brief over.
Ephraim (Groep Van Haga) benadrukt dat ondernemers gebaat zijn bij een voorspelbaar belastingbeleid. Hij maakt zich bijvoorbeeld zorgen over mensen die pensioen hebben opgebouwd in box 3. Dit is een reëel punt, erkent Van Rij. De Kamer moet daarom snel duidelijkheid hebben over hoe het toekomstige stelsel van box 3 eruitziet.
Vanaf 1 januari 2023 wordt de aftrek van periodieke giften aan anbi's begrensd tot €250.000 per kalenderjaar. Het kabinet wil daarmee de toename van zeer hoge periodieke giften tegengaan, maar Stoffer (SGP) maakt zich zorgen over de gevolgen voor goede doelen. Hij zou graag zien dat de grens wordt opgetrokken naar 1 miljoen euro. Van Rij gaat daar niet in mee.
Klimaat en milieu
Van Dijk (CDA) vraagt zich af of er fiscale bezwaren zijn waardoor boeren zich niet laten uitkopen. Zij wil daarom onderzoek naar het ineens belasten van stoppersvergoedingen bij het vrijwillig uitkopen van boeren. Van Rij komt hierop terug zodra bekend is wat de stoppersregelingen voor piekbelasters gaan worden.
Van Raan (Partij voor de Dieren) vraagt het kabinet wanneer de subsidies voor de fossiele industrie worden afgeschaft. Nederland heeft onder meer afspraken gemaakt op het gebied van methaanuitstoot, het verduurzamen van vervoer en de afbouw van exportkredietverzekeringen, repliceert minister Jetten.
De Jong (D66) vraagt zich af of consumenten wel profiteren van het lagere btw-tarief voor zonnepanelen. Van Rij geeft aan dat de effecten van de verlaging van het btw-tarief worden gemonitord. Op de uitkomsten daarvan komt hij in de tweede helft van 2023 terug.
Energieprijsplafond
Veel Kamerleden stelden vragen over de uitwerking van het zogeheten energieprijsplafond. 60% van de huishoudens blijven onder het prijsplafond, stelt minister Jetten. Ook voor andere huishoudens betekent het plafond meer zekerheid.
Voor huishoudens met zogeheten blokverwarming wordt nog aan een oplossing gewerkt. Er moet een register komen waarin staat om wie het gaat, met hulp van woningcorporaties en gemeenten, aldus staatssecretaris Van Rij. Vervolgens kan de Belastingdienst een specifieke regeling maken en een bedrag uitbetalen.
Omtzigt vraagt welke rechtsmiddelen deze mensen hebben als zij geen passende vergoeding krijgen. Hij wijst ook op de positie van chronisch zieken met een hoge energierekening vanwege hun apparatuur. Jetten komt hier op 10 november bij de Kamer op terug.
Over het Belastingplan, de Fiscale verzamelwet en de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie en de tijdens het debat ingediende moties wordt op 10 november gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct