Begroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afgerond
24 oktober 2024, begroting - Minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) reageert op vragen van de Kamer over haar begroting.
Iedereen kent inmiddels wel een woningzoekende die geen huis kan vinden, zegt minister Keijzer. Bijzondere tijden vragen volgens haar om een bijzondere aanpak. Ze wil stoppen met "praten, dralen en aarzelen" en knopen gaan doorhakken.
Nieuwe woningen
Het kabinet stelt de komende vijf jaar 5 miljard euro beschikbaar om woningbouw te stimuleren. De regering wil voortaan niet meer het plan, maar het daadwerkelijk opleveren van nieuwe woningen belonen.
Flach (SGP) wil weten of deze "realisatiebonus" alleen voor sociale huurwoningen of ook voor betaalbare koopwoningen bedoeld is. Gebruik het geld voor goedkope bouwlocaties om "massa te creëren", stelt Grinwis (ChristenUnie) voor.
Het ministerie maakt per woning een bedrag over aan de gemeente, zegt Keijzer. Het geld is onder meer bedoeld voor sociale en buitenstedelijke woningbouw.
Wijen (BBB) vraagt om extra regie vanuit het Rijk voor nieuwe woningen in kleine gemeenten. Daar zijn deze huizen onder andere nodig zodat jongeren die er vandaan komen er kunnen blijven wonen.
Financiën
Woningbouwcorporaties kunnen een cruciale rol spelen in het bouwen van betaalbare woningen, zegt De Hoop (GroenLinks-PvdA). Hij wil dat er op fiscaal gebied meer gebeurt om corporaties lucht te geven en bouwen aantrekkelijker te maken.
De wooncrisis is een betaalbaarheidscrisis, betoogt Beckerman (SP). Ze waarschuwt dat de hoogste huurverhoging in 31 jaar tijd dreigt en stelt voor de huren komend jaar te bevriezen.
De Groot (VVD) constateert dat investeringen in middenhuurwoningen "tot een nulpunt gedaald zijn". Extern geld is opgedroogd en de Wet betaalbare huur is daar volgens hem een grote oorzaak van. Wil de minister dit meenemen in de evaluatie van de wet? Keijzer zegt te willen wachten op de cijfers van het Kadaster, die eind januari 2025 verschijnen. Tegen die tijd heeft ze ook met de sector gesproken.
Regels
Plannen lopen stuk op een stapeling van regels en procedures, stelt de minister. Ze komt daarom met het programma STOER voor het schrappen van tegenstrijdige en overbodige regelgeving.
Maak een onderscheid tussen dingen die "gewoon" en die "onnodig" lang duren. Volgens Welzijn (NSC) vragen ze om een verschillende aanpak. Meulenkamp (VVD) ziet dat beleidsregels niet altijd meer up-to-date zijn.
Welke Europese wetgeving maakt het moeilijk om de woningcrisis aan te pakken, vraagt Van Houwelingen (FVD). En kunnen we daar überhaupt wat aan doen? Soms kan het wel, soms ook niet, antwoordt Keijzer. Dit omdat Europese richtlijnen algemeen omschreven zijn en er in Europese verordeningen ruimte zit.
Ruimte
Vijlbrief (D66) vraagt naar de visie van de minister op de vraag naar ruimte in ons land. In de komende Nota Ruimte gaat Keijzer keuzes maken, samen met andere kabinetsleden, provincies en gemeenten. Ze wil voor de zomer van 2025 komen met een ontwerp voor deze nota.
Volgens Gabriëls (GroenLinks-PvdA) spreekt de minister zichzelf tegen als ze hoogwaardige landbouwgrond juridisch wil beschermen. Dit vraagt om extra regels, zegt hij, terwijl de minister daar juist vanaf wil. Keijzer benadrukt dat een gebied ook meerdere functies kan hebben. Zo loopt 20% tot 23% van de wandel- en fietspaden door agrarisch gebied. Ze gaat met de minister van LVVN vaststellen wat hoogwaardige landbouw is en waar we die in Nederland hebben.
Woningzoekenden
Mooiman (PVV) is benieuwd hoeveel kopers en huurders niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Hij krijgt signalen van makelaars en woningzoekenden dat in de Randstad bijna een derde van de bezichtigingen in het Engels zou zijn. Hier worden geen cijfers over bijgehouden, zegt de minister, maar zij wil met de branche in gesprek om er een beeld bij te krijgen.
Vedder (CDA) wil "woonegoïsme" tegengaan door woningzoekenden structureel een stem te geven. Er moet een besef in de samenleving komen dat de wooncrisis een probleem is van ons allemaal, zegt zij. De minister beaamt dat het belang van woningzoekenden zichtbaarder moet worden in procedures, bijvoorbeeld bij de bespreking van bouwlocaties in een gemeenteraad.
Wat gaat de minister doen om te zorgen dat woondiscriminatie afneemt, vraagt El Abassi (DENK). Dit is sinds kort, door de Wet goed verhuurderschap, een taak van gemeenten, reageert Keijzer. Gemeenteraden moeten hun wethouders hierop aanspreken.
De eerste termijn van het debat over de begroting vond plaats op 22 oktober. De Kamer stemt op 5 november over de tijdens het debat ingediende moties en in december over de begroting.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct