Begroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, eerste termijn
22 oktober 2024, begroting - De Kamer debatteert over de wooncrisis in Nederland bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Hoge prijzen en weinig nieuwe woningen. En hoe moeten we omgaan met de beperkte ruimte in Nederland? De woordvoerders delen hun zorgen over de vastgelopen woningmarkt in Nederland en dragen oplossingen aan.
Wooncrisis
Het maakt Beckerman (SP) woest dat "vele opeenvolgende kabinetten willens en wetens de volkshuisvesting in de uitverkoop hebben gedaan" met een diepe wooncrisis tot gevolg. Door leegstand aan te pakken wil zij op korte termijn woningen realiseren.
Woningzoekenden moeten een stem krijgen, vindt Vijlbrief (D66). Hij vraagt de minister om afschaffing van de hypotheekrenteaftrek te bekijken, omdat die volgens hem niks anders doet dan de prijzen opdrijven.
De prijs van koopwoningen wordt grotendeels bepaald door wat iemand kan betalen, stelt Flach (SGP), en is daardoor een belangrijke oorzaak van de wooncrisis. Is het tijd om de leennormen wat minder ruim te maken?
De woningnood is volgens Mooiman (PVV) onlosmakelijk verbonden met de asielinstroom. Hij wil weten wanneer de minister komt een verbod op voorrang voor statushouders bij het toewijzen van een sociale huurwoning.
Zogeheten halalhypotheken, die rentevrij zijn, zouden kunnen bijdragen aan een inclusievere woningmarkt en kunnen de doorstroom uit sociale huurwoningen vergroten, denkt El Abassi (DENK). Deze bestaan al in Engeland, maar in Nederland zijn ze niet toegestaan.
Nieuwe woningen
Het bouwtempo ligt veel te laag door eindeloze bezwaar- en beroepsprocedures en het duurt veel te lang voordat gemeenten een bouwvergunning toekennen, analyseert Grinwis (ChristenUnie).
Niet de overheid bouwt maar marktpartijen doen dat, benadrukt De Groot (VVD). Hij vreest een gebrek aan vertrouwen bij ontwikkelaars en investeerders, mede door nieuwe wetten en eisen vanuit de politiek. Van Houwelingen (FVD) ziet duurzaamheidseisen als een boosdoener voor het gebrek aan nieuwbouw: ze drijven de prijs omhoog, waardoor woningen onbetaalbaar worden.
Welzijn (NSC) wijst op problemen met de vergunningverlening voor essentiƫle bouwmaterialen als zand, klei en grind. Een crisis- en herstelwet kan de bouwcrisis oplossen, suggereert ze.
Neem een voorbeeld aan Oostenrijk, waar 1% van de inkomstenbelasting naar de bouw van betaalbare woningen gaat. Die suggestie van De Hoop (GroenLinks-PvdA) zou een verdubbeling van het huidige budget betekenen.
Wijen (BBB) vraagt aandacht voor studenten. Vastgoedontwikkelaars bouwen veel studio's omdat het financieel interessanter zou zijn, maar studenten hebben behoefte aan een kamer en een gemeenschappelijke ruimte.
Ruimtelijke ordening
Meulenkamp (VVD) wil dat de overheden snel gaan vaststellen waar grootschalige woningbouwprojecten en werklocaties voor de economie moeten komen. Als de lokale en landelijke overheid daar niet uitkomen, wil hij dat het Rijk de regie op zich neemt.
Bij ruimtelijke ordening moeten we gemeenschapszin vooropstellen, dus geen stenen stapelen maar gemeenschappen bouwen, zegt Vedder (CDA). Veel grond is in het bezit van private partijen, zegt Gabriƫls (GroenLinks-PvdA). Hij roept de minister op om meer geld te reserveren voor grondaankoop voor het maatschappelijke belang.
Het debat over de begroting gaat op 24 oktober verder met de reactie van minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct