Begroting Koninkrijksrelaties en BES-fonds, eerste termijn
22 oktober 2024, begroting - Bij de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties debatteren de woordvoerders over de relatie met en de situatie op de Caribische delen van het Koninkrijk
Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) hebben de status van bijzondere gemeente. Curaçao, Aruba en Sint-Maarten (CAS-eilanden) zijn onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk. In het begrotingsdebat gaat het onder andere over armoede, goed bestuur en het slavernijverleden.
Armoede
Het is een beschamende en bizarre realiteit dat een derde van de eilandbewoners in armoede leeft, benadrukt Bamenga (D66). Hij vraagt specifiek aandacht voor de noden van ouderen en moeders met kinderen. Ceder (ChristenUnie) wijst erop dat koopkrachtsubsidies na 2024 aflopen. Er dreigt een grote kostenstijging, waarschuwt hij.
Er wordt volop geprivatiseerd en het geld is oneerlijk verdeeld, zag Van Nispen (SP) op een recent werkbezoek aan Curaçao en Bonaire. De elite wil de status quo behouden, denkt hij. Waar blijft de sociale vooruitgang?
Goed bestuur
Het bestuur op de CAS-eilanden is momenteel instabiel, zegt De Vries (VVD). Goed bestuur en financiële degelijkheid komen daardoor in gevaar. Een stevigere aanpak van corruptie en ondermijnende criminaliteit moet het bestuur verbeteren.
De Tweede Kamer kan bijdragen aan een transparanter en efficiënter bestuur, denkt Bruyning (NSC). Ze verwelkomt de "BES-toets" bij nieuwe wetgeving waaraan staatssecretaris Szabó werkt. Die moet de haalbaarheid en inzetbaarheid van Nederlandse wetgeving op de BES-eilanden waarborgen.
Zelfredzaamheid
White (GroenLinks-PvdA) heeft grote zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs, mede door een gebrek aan gekwalificeerde leraren en vervolgopleidingen. Hij benadrukt dat goed en toegankelijk onderwijs de allereerste randvoorwaarde is voor de zelfredzaamheid van de eilanden.
Het geld op de begroting moet bijdragen aan de opbouw van een zelfredzame economie, vindt Vermeer (BBB). Hij noemt als voorbeeld de inzet van landbouwinnovaties om zelf voedsel te kunnen telen.
Slavernijverleden
De Kamer heeft onlangs een motie van Eerdmans (JA21) aangenomen om niet over te gaan tot herstelbetalingen voor het slavernijverleden. Daarmee zet Nederland volgens hem een punt. Hij vraagt zich af waarom er toch 28 miljoen gaat naar kennis en bewustwording over de doorwerking van het slavernijverleden op de eilanden.
Van Haasen (PVV) wil de fondsen voor bewustwording op een creatieve manier inzetten zodat de inwoners van de eilanden "er iets aan hebben", bijvoorbeeld door er een sportschool mee op te knappen.
Het debat over de begroting gaat op 23 oktober verder met de reactie van staatssecretaris Szabó (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct