Begroting Klimaat en Groene Groei, eerste termijn Kamer

6 november 2024, begroting - De Kamer bespreekt de begrotingen van Klimaat en Groene Groei en van het Klimaatfonds voor 2025.

De klimaatdoelen, betaalbaarheid, leveringszekerheid en de positie van de industrie. Deze en andere onderwerpen komen aan de orde in de eerste termijn van de Kamer in het debat over de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Klimaatdoelen

De klimaatdoelen raken uit zicht, zo blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Daarom moeten we drempels weghalen, betoogt Postma (NSC). De minister doet dat al, bijvoorbeeld door het plaatsen van extra transformatorhuisjes, maar er is een extra pakket nodig.

We kunnen de klimaatdoelen nog steeds halen, zegt Koekkoek (Volt), maar dan moeten we wel snel de juiste keuzes maken. Waarom wacht het kabinet tot volgend jaar met nieuw beleid?

Kortetermijndenken heeft geleid tot consumptie op korte termijn in plaats van investeringen voor de langere termijn, stelt Bontenbal (CDA) vast. Mede daardoor schiet het klimaatbeleid tekort en zijn de doelen uit zicht geraakt. Is het niet beter om die dan ook aan te passen?

Een pas op de plaats is nodig, zegt Vermeer (BBB). Het beleid richt zich in zijn ogen te veel op kortetermijndoelen. Hij wil koers houden op een duurzame toekomst, maar het beleid moet realistischer en pragmatischer. Dat kan bijvoorbeeld met investeringen in kernenergie en waterstof.

Er is geen ruimte voor een pas op de plaats, betoogt Teunissen (PvdD), want Nederland moet de doelen voor 2030 gewoon halen. Ze hekelt het kabinetsbeleid, dat volgens haar grote vervuilers helpt en te weinig bijdraagt aan het verduurzamen van woningen.

We zijn goed op weg om de doelen te halen, zegt Erkens (VVD), maar er moet een tandje bij. Belangrijk is volgens hem dat de infrastructuur wordt versterkt, met name voor elektriciteit en waterstof. Hij pleit voor het schrappen van bureaucratische regels en een snellere vergunningverlening.

Rol minister

Er zijn verschillende ministeries verantwoordelijk voor verduurzaming en de circulaire economie, stelt Grinwis (ChristenUnie) vast, maar maatregelen gaan niet allemaal in dezelfde richting. Hoe pakt de minister haar rol als systeemverantwoordelijke op?

De plannen van het kabinet leiden niet tot groene groei maar tot grijze krimp, zegt Rooderkerk (D66). Zij spoort de minister aan tot meer ambitie en leiderschap. Voorstellen die leiden tot extra uitstoot, moeten wat haar betreft worden gecompenseerd.

Betaalbaarheid

Het is goed dat de energiebelasting op gas omlaaggaat, vindt Kops (PVV), en dat de warmtepomp niet langer verplicht is. Het halen van klimaatdoelen moet volgens hem draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar zijn. De betaalbaarheid en de leveringszekerheid mogen niet onder druk komen te staan.

Het tegengaan van klimaatverandering moet de hoogste prioriteit krijgen, vindt Kröger (GroenLinks-PvdA). Maar dat moet wel met een sociale klimaataanpak. Dit betekent onder andere dat energiearmoede wordt bestreden en dat vervuiling een eerlijke prijs krijgt.

Het beleid moet meer gericht worden op mensen met een laag of middeninkomen, vindt Beckerman (SP). Ze wil onder andere huizen met een laag energielabel sneller verduurzamen, het openbaar vervoer goedkoper maken en extra geld vrijmaken voor de FIXbrigade.

Eerdmans (JA21) beschouwt zichzelf als een "klimaatrealist". Het tempo van maatregelen ligt volgens hem te hoog. We kunnen ons volgens hem beter aanpassen aan klimaatverandering in plaats van te proberen die te voorkomen.

Industrie

Groene groei, een "toxische ideologie", zorgt er volgens Van Houwelingen (FVD) voor dat bedrijven ons land verlaten. Klimaatmaatregelen zijn in zijn ogen "economische zelfmoord" en leiden tot de-industrialisatie.

Flach (SGP) spreekt zich uit tegen "jojobeleid". Hij wil mét de industrie de productie verduurzamen en bedrijven niet over de grens duwen door te strenge regels. De klimaatimpact daarvan zou waarschijnlijk negatief zijn, omdat de productie in bijvoorbeeld China voor veel meer uitstoot zorgt.

Het debat over de begrotingen van Klimaat en Groene Groei en het Klimaatfonds gaat op 7 november verder met de reactie van minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.