Begroting Economische Zaken en Nationaal Groeifonds, eerste termijn Kamer

16 oktober 2024, begroting - De Kamer bespreekt de begrotingen van Economische Zaken en het Nationaal Groeifonds met minister Beljaarts.

In de eerste termijn komen de woordvoerders van de verschillende fracties aan het woord. Zij bespreken de onderwerpen van de begrotingen die zij belangrijk vinden: van innovatie tot regeldruk en van financiering tot netcongestie.

Regeldruk

Het is tijd om het anti-ondernemerssentiment te stoppen, oordeelt Martens (VVD): te vaak worden regels neergelegd bij het bedrijfsleven zonder over de gevolgen na te denken. Ze stelt voor om een "ondernemersgezant" aan te stellen. Die kan de verschillende ministeries wijzen op de regeldruk die ondernemers ervaren.

Van Meetelen (PVV) waarschuwt dat kleine ondernemers worden belast door toenemende regeldruk. Ze wijst op de invoering van zero-emissiezones in veertien binnensteden vanaf 2025. Voor veel bedrijven is een elektrisch bestelbusje onbetaalbaar.

Het kabinet wil dat ondernemers een jaarlijkse bijdrage gaan betalen voor hun vermelding in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit leidt alleen maar tot irritatie, zegt Kisteman (VVD). Kunnen verenigingen van deze jaarlijkse betaling worden uitgezonderd, wil Van Dijk (CDA) weten.

Innovatie

Het is om te huilen dat het kabinet miljarden bezuinigt op onderwijs, innovatie en onderzoek, stelt Thijssen (GroenLinks-PvdA). Hij wil dat de bezuinigingen worden teruggedraaid en dat Nederland steviger toewerkt naar een klimaatneutrale en circulaire economie.

Als we niet blijven investeren in de economie, krijgen onze kinderen het slechter dan wij, is de boodschap van Sneller (D66). Hij constateert dat het kabinet wil stoppen met het Nationaal Groeifonds, terwijl er juist investeringen in innovatie nodig zijn, zoals in start-ups. Dan versterken we het verdienvermogen van morgen.

Toegang tot financiering

Goede financieringsmogelijkheden zijn cruciaal voor een bloeiend ondernemersklimaat, meent Flach (SGP). Het kabinet werkt aan een financieringshub met als doel de toegang tot financiering voor mkb'ers te verbeteren. Wanneer gaat die hub echt van start?

Dassen (Volt) wijst naar het rapport van Draghi en benadrukt dat Europa jaarlijks 800 miljard moet investeren om productiever en innovatiever te worden. Hij pleit voor het voltooien van de kapitaalmarktunie, zodat financiële markten beter samenwerken en er financiering los kan komen.

Zeedijk (NSC) wil van de minister weten of Nederland financiële steun uit Brussel misloopt voor economisch interessante projecten, bijvoorbeeld op het gebied van fotonica. Die techniek is belangrijk voor energiebesparing in datacenters.

Netcongestie

De overheid moet de randvoorwaarden op orde brengen zodat ondernemers kunnen ondernemen, vindt Grinwis (ChristenUnie). Maar dan moeten problemen zoals netcongestie wel worden aangepakt.

Van Houwelingen (FVD) onderstreept dat de energievoorziening onder druk staat: energie-intensieve industrie vertrekt en bedrijven kunnen niet worden aangesloten op het net. Het is volgens hem onmogelijk om een welvarend land te zijn en tegelijkertijd weinig of geen energie te verbruiken.

Waardering voor ambachten

Smid, gitaarmaker, pianostemmer, meubelstoffeerder. Ambachtelijke ondernemers zijn een verrijking voor het economische landschap, maar hun continuïteit loopt gevaar, stelt Eerdmans (JA21). Hij roept op tot meer steun voor AmbachtNederland, een organisatie die zich inzet voor ambachtelijke bedrijven en vaktechnische opleidingen.

Beckerman (SP) doet een oproep aan het kabinet: kom met een week van het ambacht. Ambachten verdienen in haar ogen meer waardering en mogen niet verdwijnen als ambachtslieden stoppen.

Krimpgebieden

Vermeer (BBB) vraagt aandacht voor de krimpende economieën in de regio. Het is volgens hem tijd voor een masterplan voor een langjarige economische impuls voor de krimpregio’s.

Het debat over de begroting van Economische Zaken en de begroting van het Nationaal Groeifonds gaat op 17 oktober verder met de reactie van minister Beljaarts op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct