Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp afgerond
20 november 2024, begroting - De Kamer debatteert met minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de begroting voor 2025.
Bijdragen aan het verdienvermogen van Nederland. Dat is in de ogen van de minister haar belangrijkste taak. Heel Nederland profiteert namelijk van internationale handel. Bezuinigen op ontwikkelingshulp vloeit volgens haar voort uit de uitslag van de verkiezingen.
Handel
Klever streeft naar een pragmatisch, actief en assertief handelsbeleid. Ze wil handelsbarrières wegnemen, onder andere door het sluiten van handelsverdragen. Dekker (FVD) betreurt het dat de EU verantwoordelijk is voor het sluiten van handelsverdragen. Hij zou liever zien dat Nederland dat zelfstandig zou kunnen doen.
Nederlandse boeren gaan failliet als er in handelsverdragen geen afspraken worden gemaakt over het toepassen van dezelfde standaarden, bijvoorbeeld bij dierenwelzijn en milieu, betoogt Van der Plas (BBB). Teunissen (PvdD) is het daarmee eens. Zij waarschuwt dat het Mercosur-verdrag leidt tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren en pleit voor evenwichtige handel binnen ecologische grenzen.
We wegen het belang van de boeren zwaar mee bij een besluit over het instemmen met handelsverdragen, verzekert Klever. Paternotte (D66) benadrukt dat we niet moeten kijken naar het belang van één sector, maar naar wat een handelsverdrag ons land in totaal oplevert. Als er een definitief akkoord met Mercosur is, zegt de minister, maken we een integrale afweging.
Het aantal regels en de complexiteit ervan maakt het met name voor mkb-bedrijven lastig om in het buitenland te ondernemen, betoogt Kamminga (VVD). Daarom vraagt zij de minister om te zoeken naar mogelijkheden om de regel- en verantwoordingsdruk te verminderen.
Ram (PVV) stelt vast dat er na de brexit strenge douaneregels zijn ingevoerd voor handel met het Verenigd Koninkrijk. Het zou volgens hem met name de landbouw helpen als die versoepeld worden.
Bezuinigingen
Bij de bezuinigingen op ontwikkelingshulp respecteren we de afspraken die in het verleden zijn gemaakt, zegt Klever. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt die ruimte laten voor prioriteiten.
Hirsch (GroenLinks-PvdA) hekelt de keuzes van het kabinet. Die leiden in haar ogen tot het benadelen van de allerarmsten in de wereld ten faveure van de allerrijksten in Nederland.
De minister gebruikt geen kaasschaaf maar een kettingzaag bij haar bezuinigingen, concludeert Bamenga (D66), en dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de rechten van vrouwen. De consequentie van de keuzes van de minister is dat vrouwen die in Congo te maken krijgen met seksueel geweld, niet meer kunnen worden geholpen, zegt Dobbe (SP). Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) blijven volgens de minister een prioriteit.
De bezuinigingen op ontwikkelingshulp maken landen in Afrika instabieler, waarschuwt Boswijk (CDA). En dat kan leiden tot meer asielzoekers en migranten die naar Nederland komen.
Waarom is de koppeling tussen het bruto nationaal inkomen en het budget voor ontwikkelingshulp losgelaten? Veel woordvoerders vragen hiernaar. En is het nu eenmalig of voor altijd, vraagt Stoffer (SGP) zich af. Het voltallige kabinet heeft dit besluit genomen, zegt Klever. Bij de gesprekken over de Voorjaarsnota komt de koppeling voor volgende jaren weer aan de orde.
Ngo's
De subsidies aan ngo's zijn niet altijd efficiënt en leiden tot onnodige bureaucratie, zo rechtvaardigt de minister haar bezuiniging op het maatschappelijk middenveld. Maar Ceder (ChristenUnie) vindt die onverstandig, ook omdat ngo's veel contacten hebben met lokale organisaties.
Hoe voorkomen we dat ngo's omvallen door bezuinigingen? Kahraman (NSC) maakt zich daar zorgen over. Het is niet mijn bedoeling om ze te laten omvallen, zegt Klever, maar ook niet mijn taak om ze overeind te houden.
Israël en Palestijnen
Door Nederland gefinancierde projecten om Palestijnen te helpen, worden "vernield door gewelddadige kolonisten", zegt Van Baarle (DENK). Wat gaat de regering hiertegen doen? De minister van Buitenlandse Zaken spreekt Israël hierop aan, antwoordt Klever.
Het debat over de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp begon op 14 november met de inbreng van de woordvoerders. De Kamer stemt op 26 november over de tijdens het debat ingediende moties en in december over de begroting.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.