Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, eerste termijn Kamer
14 november 2024, begroting - De Kamer bespreekt de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp voor 2025.
Bezuinigingen, hulp voor Gaza en handel. Deze en andere onderwerpen komen aan de orde in de eerste termijn van de Kamer in het debat over de begroting van minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp).
Bezuinigingen
In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om fors te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Hirsch (GroenLinks-PvdA, mede namens Volt) vindt dit een slechte zaak en wil dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking gekoppeld blijft aan het bni. Ceder (ChristenUnie) is het daarmee eens. Het is goed om een klein stukje van onze welvaart te delen en zo bij te dragen aan welzijn elders in de wereld.
Zeedijk (NSC) voelt zich gebonden aan de bezuinigingen die in het hoofdlijnenakkoord zijn vastgelegd. Maar er is volgens haar niets afgesproken over het niet meer koppelen van het budget voor ontwikkelingshulp aan het bni. Haar inzet is dan ook om die koppeling te herstellen.
Een onuitgewerkte stapeling van bezuinigingen op de meest kwetsbare mensen op aarde. Zo omschrijft Bamenga (D66) de "dikke-ikkebegroting" van minister Klever. Er wordt onder andere gekort op het tegengaan van kinderprostitutie, kindhuwelijken en genitale verminking.
Ook Dobbe (SP) hekelt de bezuinigingen, met name die op vrouwenrechten en seksuele gezondheid. Die kortingen leiden onder andere tot minder toegang tot anticonceptie en meer ongewenste zwangerschappen. Zij doet daarom voorstellen om bezuinigingen hierop terug te draaien.
De bezuiniging op ontwikkelingshulp maakt het nodig om de versnippering in het beleid te verminderen, denkt Van der Plas (BBB). De hulp zou gericht moeten worden op minder landen en Nederland zou zich moeten concentreren op zijn sterke punten: landbouw en watermanagement.
Een stap in de goede richting, zo beoordeelt Van Houwelingen (FVD) de bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Hij is vooral blij met het korten op de subsidies voor ngo's, maar wat hem betreft moet er nog veel meer bezuinigd worden.
Gaza en UNRWA
UNRWA zou geen geld meer mogen krijgen van Nederland, vindt Ram (PVV). De VN-organisatie die hulp verleent aan Palestijnen, had volgens hem terroristen op de loonlijst staan. Medewerkers zijn lid van Hamas en in het aangeboden onderwijs worden terrorisme en antisemitisme verheerlijkt.
Ook Stoffer (SGP) wil de bijdrage aan UNRWA schrappen, maar dat betekent niet dat de Palestijnen geen humanitaire hulp nodig hebben. Hij wil daarom dat het geld via andere organisaties wordt besteed.
Gaza ziet eruit alsof het met een kernwapen is aangevallen, zegt Ergin (DENK): het is letterlijk van de kaart geveegd. We moeten volgens hem niet vallen voor de lastercampagne van Israƫl tegen UNRWA. Deze organisatie is belangrijk om goede hulpverlening aan de Palestijnen op gang te krijgen.
Handel
Verschillende woordvoerders wijzen op de mogelijke gevolgen van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten voor handelsland Nederland, ook omdat Trump heeft aangekondigd hoge invoertarieven te willen invoeren. Nederland en Europa moeten meer Trumpproof worden, vindt Boswijk (CDA). Paternotte (D66) betoogt dat het sluiten van meer handelsverdragen daarbij kan helpen.
Handel is belangrijk voor onze economie en voor de werkgelegenheid, zegt Kamminga (VVD). Ook zij pleit voor het afsluiten van meer handelsverdragen door de EU, mede omdat die ons minder afhankelijk maken van landen als Rusland en China.
Teunissen (PvdD) is een stuk minder enthousiast over handelsverdragen. Ze maken handelsketens lang en vervuilend, stimuleren een race naar de bodem en versterken de macht van grote bedrijven ten koste van landelijke democratieƫn.
Het debat over de begroting gaat op 20 november verder met de reactie van minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) op de inbreng van de woordvoerders.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.