Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking afgerond

3 november 2022, begroting - Minister Schreinemacher reageert op de vragen van de Kamer over haar begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Hoe gaat minister Schreinemacher in 2023 het geld besteden dat gereserveerd is voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking? De Kamerleden geven haar hun aandachtspunten mee.

Handel

Nederlandse bedrijven doen in het buitenland vaak waar Nederland goed in is, schetst de minister. Dit handelsbeleid leidt volgens het kabinet tot mooie opbrengsten en werkgelegenheid. Stoffer (SGP) benadrukt in dit kader de capaciteiten van Nederland op het gebied van water.

Maar alleen doen waar je goed in bent, is onvoldoende, vindt Van der Lee (GroenLinks). Hij pleit voor "meer oog voor ongelijke machtsverhoudingen" en vindt dat Nederland bereid moet zijn "zichzelf te veranderen in een veranderende wereld".

Van Haga (Groep Van Haga) maakt zich vooral zorgen over oneerlijke concurrentie vanuit China.

Hulp

Wat levert ontwikkelingssamenwerking eigenlijk op? Schreinemacher noemt enkele concrete resultaten. Mede door Nederlandse hulp is onder andere extreme armoede wereldwijd gehalveerd, kindersterfte afgenomen en de vaccinatiegraad onder kinderen gestegen. Meer mensen hebben veilig drinkwater en betere sanitaire voorzieningen.

Maar er zijn ook tegenvallers. Door covid is het behalen van de SDG's op achterstand komen te staan. Ook de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van klimaatverandering maken dat moeilijker.

Van Weerdenburg (PVV) noemt nog een tegenvaller. Volgens haar komt hulpgeld soms bij "perverse regimes" terecht, bijvoorbeeld in Mali. Van Dijk (SP) wijst erop dat dit ook in Afghanistan zou kunnen gebeuren, waar de taliban aan de macht zijn. Eppink (JA21) vraagt de minister geldstromen van dit soort landen naar belastingparadijzen in kaart te brengen.

Oekraïne

Oekraïne heeft hulp nodig, om de winter door te komen en bij de wederopbouw. Nederland heeft 70 miljoen beschikbaar gesteld, maar wil meer doen, zegt de minister. Ook Nederlandse bedrijven en ngo's kunnen en willen helpen, stelt Amhaouch (CDA).

Klink (VVD) stelt voor om een speciale gezant aan te stellen om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij hun wederopbouwactiviteiten in Oekraïne. De minister zegt toe dit plan binnen een maand te bekijken.

Voedselzekerheid

Hammelburg (D66) en Kuik (CDA) hebben gevraagd naar de graandeal. Het Oekraïense graan moet namelijk wel op de juiste plek terechtkomen. En dat is niet bij de rijke landen, maar juist bij mensen die honger hebben.

Volgens de minister is 20% naar arme landen en 50% naar middeninkomenslanden gegaan. Het doel van de graandeal was ook om de wereldgraanprijs te stabiliseren, waardoor er meer graan beschikbaar is gekomen voor de lage-inkomenslanden.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Van der Graaf (ChristenUnie) komt met Kamerleden van andere partijen met een initiatiefwet om mensenrechtenschendingen en uitbuiting van werknemers in productieketens aan te pakken. Zij vreest wel voor dubbel werk omdat de minister ook met een dergelijk wetsvoorstel bezig is.

De minister zegt toe dat zij haar wet on hold zal zetten en graag met de initiatiefnemers in gesprek gaat om tot een breed gedragen wetsvoorstel te komen. De initiatiefnemers waarderen dit gebaar.

Klimaat

Ik mis het ecologisch perspectief in het beleid, zegt Teunissen (PvdD). Het kabinet zou bijvoorbeeld veel meer moeten doen tegen ontbossing, vindt ook Koekkoek (Volt). De minister zegt dat zij allerlei investeringen doet om ontbossing tegen te gaan. Maar Teunissen ziet die bedragen liever direct naar natuurherstel gaan.

De eerste termijn van het debat over de begroting vond plaats op 1 november. De Kamer stemt op 8 november over de tijdens het debat ingediende moties en in de week van 6 december over de begroting.

Zie ook: