Begroting Asiel en Migratie, eerste termijn Kamer

5 november 2024, begroting - De Kamer debatteert over de begroting van het ministerie van Asiel en Migratie.

Verschillende onderwerpen zoals maatregelen om de instroom te beperken, de opvang in asielzoekerscentra en de financiering van uitvoeringsorganisaties IND en COA komen aan bod tijdens de begrotingsbehandeling.

Terugdringen instroom

Rajkowski (VVD) snapt dat mensen hierheen komen, maar vraagt zich af hoe we Nederland leefbaar houden, bijvoorbeeld vanwege de woningnood. De VVD wil daarom alles op alles zetten om de asielinstroom omlaag te brengen.
Er rust een grote verantwoordelijkheid op onze schouders om eindelijk maatregelen te nemen, zegt Boomsma (NSC). Hij vindt het tijd voor een nieuw systeem: we moeten kijken wie onze hulp het meeste nodig heeft en wie ook echt bijdraagt.
Volgens Van Meijeren (FVD) ondermijnen de grote aantallen migranten de Nederlandse identiteit. Hij ziet daarnaast grote praktische problemen bij woningbouw, veiligheid en voorzieningen.

Asielcrisis

2,5 miljoen Nederlanders wilden bij de verkiezingen van vorig jaar volgens Vondeling (PVV) een strenger asiel- en migratiebeleid. Het aanpakken van de asielcrisis via een noodwet bleek geen haalbare kaart, maar het gaat om het bereiken van resultaten, zegt zij. Waarom laat nieuwe wetgeving zolang op zich wachten?
Er is wel degelijk een asielcrisis, zegt Van Zanten (BBB). Er valt volgens haar niet op te bouwen tegen de aantallen migranten die per jaar het land binnenkomen. Zij vindt dat er bij de overheid te lang weggekeken is van de problemen.
Eerdmans (JA21) vindt dat wie niet ziet dat er een asielcrisis is naar de oogarts moet. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de noodwet, die veel maatregelen mogelijk moest maken, nu door de PVV zelf van tafel is gehaald.

Intrekken Spreidingswet

Volgens Piri (GroenLinks-PvdA) zit de asielketen in een constante crisisstand. De Spreidingswet, die dat moest verhelpen, wil het kabinet juist intrekken. Dat zal volgens haar voor een groter tekort aan opvangplekken en meer noodopvang zorgen.
De Spreidingswet werkt en is gewenst, dus trek die niet in, zegt ook Podt (D66). Intrekken zorgt voor chaos, denkt zij.
Teunissen (PvdD) vindt dat het intrekken van de Spreidingswet de problemen niet oplost. We weten dat er weer mensen buiten moeten slapen op deze manier, zegt zij. De problemen in de opvang zijn volgens haar door de overheid zelf veroorzaakt en worden door zo in stand gehouden.

Financiering IND en COA

Hoeveel de instroom ook omlaaggaat, het zal niet voldoende zijn om opvang op orde te krijgen, zegt Bontenbal (CDA). Hij vindt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in deze begroting niet genoeg geld krijgen om hun werk te doen.
Van Nispen (SP) erkent dat er grote problemen, maar die komen volgens hem niet door migranten. Hij noemt dat een “zondenbokmentaliteit”. Hij denkt dat de voorstellen helemaal niet tot minder migranten gaan leiden. Ondertussen worden IND en COA "kapot bezuinigd", waardoor problemen niet worden aangepakt, maar juist steeds groter worden.
Ook Van Dijk (SGP) heeft vragen over de uitvoerbaarheid van de maatregelen. IND en COA krijgen op termijn veel minder financiering, juist vanaf het moment dat die veel aanvragen zouden moeten gaan verwerken, zegt hij.

Veiligheid in de wereld

De minister stelt volgens Van Baarle (DENK) voor om delen van Syrië veilig te verklaren, terwijl het landenadvies van Buitenlandse Zaken nog altijd negatief is. Waarom speelt de minister met de veiligheid en levens van Syrische burgers, vraagt hij zich af.
Migratiedeals met dictators dragen bij aan mensenrechtenschendingen, meent Koekkoek (Volt). Wij financieren landen die mensen ongeoorloofd terugsturen, vasthouden of aan hun lot overlaten, vindt zij. En het kabinet neemt zich ook nog voor om mensen terug te sturen naar Syrië.
Ceder (CU) ziet dat er ook geen overeenstemming is bij de regeringspartijen over het terugsturen van asielzoekers naar Syrië. Hij noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet ondertussen bezuinigt op buitenlandse hulp en het aanpakken van de oorzaken van migratie in de wereld. 

Minister Faber reageert op donderdag 7 november op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct