Basisscholen mogen lesgeven in Engels, Duits of Frans
24 maart 2015, wetsvoorstel - Basisscholen krijgen de mogelijkheid om een deel van hun lessen te geven in het Engels, Duits of Frans. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) krijgt steun van een Kamermeerderheid voor dit plan.
Het gebruik van een vreemde taal als voertaal op school is een effectieve manier om die taal te leren, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien gaat het niet ten koste van de onderwijstijd voor andere vakken. We leven in een globaliserende wereld, zegt Van Meenen (D66), die wijst op de economische voordelen van meertaligheid. Ook Straus (VVD) is positief over het lesgeven in een vreemde taal: het onderwijs kan een rol spelen in het bijbrengen van een internationale oriƫntatie, onder andere in de grensstreek met Duitsland. Het is belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederland, zo sluit Dekker zich daarbij aan.
Zorgen over zwakke leerlingen
Wat zijn de gevolgen van het lesgeven in een vreemde voertaal voor zwakke leerlingen? Kinderen met leerproblemen of een taalachterstand in het Nederlands zullen verder achterop raken, vrezen Siderius (SP) en Beertema (PVV). Ypma (PvdA) is voor meertalig onderwijs, maar de uitkomst mag niet zijn dat er drempels voor bepaalde leerlingen worden opgeworpen. De angst voor een tweedeling is onterecht, betoogt Dekker. Bisschop (SGP) benadrukt dat meertalig onderwijs niet ten koste mag gaan van het leren van de Nederlandse taal. Ouders moeten aan de bel kunnen trekken als leerlingen achterblijven, zegt Rog (CDA).
Voorlopig maximaal 15% onderwijs in vreemde taal
De staatssecretaris wil vastleggen dat scholen maximaal 15% van hun onderwijs in een vreemde taal mogen geven. "Een belangrijke eerste stap" vindt zowel Beertema als Van Meenen, maar ze verschillen van mening over de vraag of die in de goede richting wordt gezet. De PVV'er waarschuwt voor de verdringing van het Nederlands in het onderwijs. Scholen moeten juist de ruimte krijgen om een hoger percentage van hun lessen in een vreemde taal te geven, vindt Van Meenen. Uit een pilot blijkt dat 15% goed werkt, zegt de staatssecretaris, maar hij sluit niet uit dat dit maximumpercentage in de toekomst wordt verhoogd.
Scholen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit
Zijn leraren op basisscholen wel in staat om vakken in een vreemde taal te geven? Rog wil voorkomen dat leerlingen worden onderwezen in steenkolenengels of -duits. Daar sluit Ypma zich bij aan. Met Straus vraagt zij om de vaardigheden van leraren in vreemde talen op te nemen in het lerarenregister. Dat vindt Dekker een goed idee, maar hij is niet van plan om zelf bekwaamheidseisen te gaan stellen. Niet op alle scholen zijn de leraren in staat om in een vreemde taal les te geven, erkent de staatssecretaris. Het is aan de scholen zelf om te beslissen of zij hierin willen investeren.
De Kamer stemt op 26 maart over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.