Alleen VVD enthousiast over taaleis bijstandsgerechtigden

11 november 2014, wetsvoorstel - "Met dit wetsvoorstel gaat een langgekoesterde VVD-wens in vervulling." Zo reageert VVD-woordvoerder Azmani op het wetsvoorstel om gemeenten te verplichten, de bijstand te korten van mensen die het Nederlands niet beheersen.

"Staatssecretaris Klijnsma heeft weer eens een rechtse rotklus op zich genomen", aldus Karabulut (SP). Maar volgens Azmani ligt er een "mooi liberaal wetsvoorstel". PVV'er De Graaf vindt het juist een linkse wet. Alle woordvoerders zijn overtuigd van het belang van een goede kennis van het Nederlands. Maar het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) om gemeenten te verplichten de bijstandsuitkering te verlagen of te stoppen van mensen die het Nederlands te weinig beheersen, wordt alleen door de VVD enthousiast ontvangen. Voortman (GroenLinks), Schouten (ChristenUnie) en Karabulut zijn fel tegen. Heerma (CDA) en Van Weyenberg (D66) zijn zeer kritisch. De Graaf gaat het voorstel niet ver genoeg. Volgens PvdA'er Kerstens zal de wet aan de praktijk weinig veranderen.

Is het wetsvoorstel overbodig?

 

Schouten en Van Weyenberg vinden het wetsvoorstel overbodig. In de Wet werk en bijstand (WWB) staan al allerlei mogelijkheden voor gemeenten om bijstandsgerechtigden te straffen als zij onvoldoende meewerken aan terugkeer naar de arbeidsmarkt. Het leren van Nederlands is een van de eisen. De wet zal aan de bestaande praktijk weinig veranderen, geeft Kerstens toe. Het gaat er volgens hem om, het belang van taal nog eens te benadrukken. Dan is het symboolwetgeving, vinden Schouten en Van Weyenberg. Volgens Voortman is de PvdA akkoord gegaan met het indienen van de wet "om de VVD en de PVV te pleasen".

De ramingen van de kosten verschillen

Deze wet jaagt gemeenten alleen maar op kosten, vinden Karabulut, Schouten en Voortman. Gemeenten zijn straks immers verplicht om bijstandsgerechtigden voor wie talenkennis minder van belang is, ook op cursus te sturen en te toetsen. De wet leidt tot meer regels, meer bureaucratie en minder maatwerk, vindt Van Weyenberg. Ook de VNG staat op dat kritische standpunt. De VNG stelt dat gemeenten voor de invoering van de wet 210 miljoen nodig hebben en voor de uitvoering jaarlijks 67 miljoen. Maar volgens de staatssecretaris is er voor de wet slechts 5 miljoen nodig. Heerma vraagt de staatssecretaris om dit grote verschil te verklaren.

Wie moet de cursus betalen?

PVV'er De Graaf gaat de wet niet ver genoeg. In het wetsvoorstel staat dat van bijstandsgerechtigden het beheersen van de Nederlandse taal op basisschoolniveau wordt gevraagd. De Graaf wil een mbo-niveau vragen en wil dat er geen uitzonderingen worden gemaakt voor bijvoorbeeld mensen met dyslexie. Bijstandsgerechtigden moeten de cursus wat hem betreft bovendien zelf betalen. Dat gaat de andere woordvoerders te ver. Zij vragen de staatssecretaris wat er gebeurt met mensen die wel een cursus willen volgen, maar die dat niet kunnen betalen, terwijl hun gemeente er ook geen geld voor heeft.

De staatssecretaris reageert op 13 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar