Afronding behandeling Wet bevordering samenwerking en rechtmatige zorg

16 maart 2023, wetvoorstel - We moeten fraudeurs in de zorg beter kunnen aanpakken, vindt minister Helder. De Kamer bespreekt het wetsvoorstel dat dit moet regelen.

Om fraude met zorggeld goed te kunnen bestrijden, moeten gemeenten en zorginstanties soms persoonsgegevens van fraudeurs met elkaar delen. Maar er is nog onvoldoende wettelijke basis voor deze gegevensuitwisseling. Met de voorgestelde wet wil Helder (Langdurige Zorg en Sport) de knelpunten in de huidige wetgeving oplossen. Op 14 februari debatteerde de Kamer al over het voorstel.

Onderdeel van het voorstel is het Waarschuwingsregister zorgfraude. Daarin kunnen gemeenten en verzekeraars zorgaanbieders opnemen waarvan ze de gerechtvaardigde overtuiging hebben dat die zorgfraude hebben gepleegd.

Onafhankelijke toetsing

We weten hoe verkeerd het gebruik van zwarte lijsten kan uitpakken, waarschuwt Mohandis (PvdA, ook namens GroenLinks). Hij is er niet van overtuigd dat de rechtsbescherming van zorgaanbieders goed is geregeld.

Het wetsvoorstel bevat waarborgen waardoor een zorgaanbieder niet onterecht in het register terechtkomt, beklemtoont de minister. Er moet eerst uitgebreid onderzoek worden gedaan volgens een protocol. Daarnaast moeten gemeenten en verzekeraars een vierogenprincipe toepassen, zegt Helder.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) of de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan als onafhankelijk toezichthouder de registraties toetsen, stelt Hijink (SP) voor. Gemeenten en zorgverzekeraars zijn nu volgens hem namelijk "aanklager en rechter tegelijk". Een goed voorstel, vindt Agema (PVV), die hoopt dat de minister openstaat voor een voorstel vanuit de oppositie.

Bevers (VVD) meent dat je zo'n taak juist niet moet neerleggen bij een organisatie als de IGJ, die hier geen specialisten voor in dienst heeft. Hij wijst erop dat het niet eens bekend of de inspectie deze taak wel op zich wil nemen.

De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit van zorgaanbieders, maar heeft geen expertise op het terrein van fraude met zorggeld, beaamt minister Helder. De NZa kan volgens haar achteraf steekproefsgewijze controles uitvoeren. Ze komt later terug op de vraag of er ook eerder in het proces een controlerende rol voor de NZa mogelijk is.

Suggesties

Er moet onafhankelijk getoetst worden, vindt ook Werner (CDA), maar gemeenten en zorgverzekeraars kunnen ook zelf zo'n toetsing regelen. Sahla (D66) oppert dat gemeenten elkaar steekproefsgewijs zouden kunnen controleren bij meldingen in het register.

Helder geeft aan geen voorstander te zijn van een extra instantie die het werk van professionals bij gemeenten en verzekeraars overdoet. Ze zegt toe dat gemeenten bereid zijn achteraf steekproefsgewijs te toetsen, om de kwaliteit van de uitvoering te controleren en waar nodig te verbeteren.

De Kamer stemt op een later moment over het wetsvoorstel.

Zie ook: