Afronding behandeling begroting Economische Zaken en Klimaat

4 november 2021, begroting - De Kamer rondt het debat over de begroting van Economische Zaken en Klimaat af.

De stand van de Nederlandse economie is reden voor trots maar niet voor zelfgenoegzaamheid, zegt minister Blok. Hij prijst de ondernemers voor de wijze waarop zij zich door de coronaperiode heen hebben geslagen.

Klimaat

Klimaat is hét onderwerp van deze tijd, en volkomen terecht, zegt staatssecretaris Yeşilgöz. Om de klimaatverandering beperkt te houden, moet Nederland bereid zijn om te doen wat nodig is. En daarbij hebben we elkaar nodig, aldus de staatssecretaris. Dassen (Volt) wil optimaal gebruikmaken van het Europees Herstelfonds en daarbij gemeentelijke en provinciale plannen betrekken.

De door het kabinet extra uitgetrokken 6,8 miljard is volgens de Raad van State bij lange na niet genoeg, constateert Thijssen (PvdA). Er is meer nodig om de uitstoot te verminderen, erkent Yeşilgöz, maar zij wijst erop dat er ook draagvlak voor de maatregelen moet zijn. Bijvoorbeeld sluiting van meer kolencentrales zou volgens haar de leveringszekerheid van energie in gevaar brengen.

Van der Lee (GroenLinks) ergert zich eraan dat Nederland zich in Glasgow heeft gedistantieerd van de verklaring gericht op het eind 2022 stoppen met subsidies voor de fossiele industrie. Yeşilgöz wijst erop dat het aan een volgend kabinet is om de afbouw van dergelijke subsidies te regelen.

Energie

In december komt Yeşilgöz met een brief over de waterstofplannen van het kabinet. Daarin zal ook worden ingegaan op de mogelijkheden van grootschalige waterstofproductie op de Noordzee. Hou daarbij rekening met de ruimte die al is geclaimd voor windparken, raadt Erkens (VVD) aan. Van Raan (PvdD) wil waterstof alleen inzetten voor duurzame processen.

Medio 2022 komt de staatssecretaris met een scenariostudie naar de mogelijkheden van het gebruik van kernenergie. Dat moet eerder, zegt Kops (PVV). Maar Yeşilgöz wijst erop dat een scenariostudie een mooi voorbeeld is van "hoe een demissionair kabinet niet stilstaat:". Eerdmans (JA21) wil dat het Rijk het onderzoek betaalt naar mogelijke verlenging van de levensduur van de centrale in Borssele.

Boucke (D66) vraagt aandacht voor de krapte op het elektriciteitsnet. Hij wil dat het kabinet uitzoekt of marktpartijen een rol kunnen spelen in de oplossing daarvan. Stoffer (SGP) bepleit steun voor energiecorporaties bij het realiseren van warmteprojecten.

Azarkan (DENK) maakt zich zorgen over de gevolgen voor huishoudens van het faillissement van Welkom Energie. Yeşilgöz verwijst naar de gedeeltelijke compensatie van de gestegen energieprijzen door het kabinet. Met energieleveranciers overlegt zij over de mogelijkheid om dit steunpakket te gebruiken om de voorschotten te verlagen die huishoudens moeten betalen.

Arbeidsmarkt

Tekorten aan personeel, specifiek technisch personeel. In gesprekken met ondernemers is dat volgens Blok meestal het eerste onderwerp dat ter sprake komt. Amhaouch (CDA) vreest dat ambities, bijvoorbeeld op klimaatgebied, moeten worden bijgesteld door een gebrek aan geschoold personeel. De minister wijst op de inspanningen van het kabinet voor omscholing, arbeidsbemiddeling en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Bedrijven

Bontenbal (CDA) bepleit actieve overheidsbemoeienis met de industrie: een sector waar we goed in zijn, bijvoorbeeld de glastuinbouw, mogen we een handje helpen. Maar Blok is "gehecht aan precisie" als het gaat om de rol van de overheid. Hij wijst op de Duitse opstelling in Europa over emissienormen voor auto's, die volgens hem verband houdt met het koesteren van de auto-industrie door de Duitse overheid.

Het mkb, dat grote klappen heeft gekregen door de coronacrisis, heeft moeite om financiering te vinden, betoogt Van Strien (VVD). Hij vraagt de minister om de knelpunten in de financiering van het mkb zo veel mogelijk weg te nemen.

Teunissen (PvdD) wil meer maatregelen, bijvoorbeeld een reductieplicht, tegen multinationale ondernemingen die te weinig doen aan verduurzaming. Voor de industrie geldt al een reductieplicht, reageert Blok, en met het oog op beperking van de regelgeving wil hij zo'n plicht niet aan elk individueel bedrijf opleggen. De regeldruk voor bedrijven is Graus (PVV) sowieso een doorn in het oog.

Groeifonds

Zitten we wel op de juiste weg met het Nationaal Groeifonds, vraagt De Jong (D66). Blok meent van wel. Hij ziet reserveringen en toekenningen voor goede projecten, bijvoorbeeld op het gebied van kwantumtechnologie en waterstof. Overigens wordt de werkzaamheid van het fonds in 2022 geëvalueerd.

Corona

Er is volgens Blok geen precieze berekening opgesteld van de economische gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen. Verbazingwekkend, vindt Van Haga (Groep Van Haga), want de gevolgen voor het aantal besmettingen worden wél precies aangegeven.

De behandeling van de begroting begon op 2 november. De Kamer stemt op 9 november over de tijdens het debat ingediende moties. Over de begroting wordt op 7 december gestemd.

Zie ook: