Afbouw salderingsregeling kleinverbruikers
17 januari 2023, wetsvoorstel - De Kamer debatteert over een wetsvoorstel van minister Jetten (Klimaat en Energie) om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen.
De stroom die mensen met zonnepanelen aan het net leveren, wordt jaarlijks tegen hetzelfde tarief verrekend met de verbruikte stroom. Jetten wil deze salderingsregeling geleidelijk afbouwen naar nul in 2031.
Oneerlijk
Eigenaren van zonnepanelen leveren veel elektriciteit op momenten dat de prijs laag is en nemen (ook) stroom af op momenten dat de prijs hoog is. De salderingsregeling kost de energieleveranciers dus geld, dat zij vervolgens bij alle afnemers in rekening brengen.
Klimaatbeleid moet sociaal zijn, zegt Bontenbal (CDA). Hij vindt het oneerlijk dat mensen zonder zonnepanelen jaarlijks meer dan 200 euro extra kwijt zijn door de salderingsregeling. Maar Akerboom (PvdD) vindt het raar dat het kabinet met de afschaffing van de regeling kleinverbruikers treft, terwijl fossiele subsidies en "energieslurpende datacenters" ongemoeid worden gelaten.
Mensen die in een huurhuis wonen en mensen met energiearmoede hebben minder vaak zonnepanelen. Thijssen (PvdA) wijst erop dat voor hen een inhaalslag nodig is. Pas daarna kan de salderingsregeling wat hem betreft worden versoberd. Kops (PVV) wil de regeling het liefst direct afschaffen: iets wat rendabel is en geld oplevert hoeft niet te worden ondersteund.
Slimmer
We hebben keihard meer duurzame energie nodig, zegt Kröger (GroenLinks). Zij bepleit een "stevig plan" om de opgewekte elektriciteit slimmer te kunnen inzetten: zelf gebruiken, opslaan en lokaal delen. Erkens (VVD) wil de afbouw van de salderingsregeling versnellen om met het vrijkomende geld de thuis- en buurtbatterijmarkt te versterken. Wat betekent de afbouw voor de stimulering van warmtepompen en elektrische auto's, vraagt Stoffer (SGP).
Financiële aspecten
Mensen met zonnepanelen moeten hun investering binnen zeven jaar kunnen blijven terugverdienen, vindt Boucke (D66). Daarvoor is het nodig dat energieleveranciers een redelijke vergoeding betalen voor elektriciteit uit zonnepanelen die wordt teruggeleverd aan het net. Grinwis (ChristenUnie) stelt voor deze vergoeding tot 1 januari 2027 vast te leggen op 80% van het kale leveringstarief. Omtzigt mist de afdwingbaarheid in het wetsvoorstel: wat gebeurt er als leveranciers geen redelijke terugleververgoeding bieden?
Saldering handhaven
Leijten (SP) vindt afschaffing van de regeling een verkeerd signaal aan mensen die zich willen inzetten voor de energietransitie. De overheid moet zich betrouwbaar tonen, zegt Van der Plas (BBB), en mensen met klimaatvriendelijke plannen niet ontmoedigen.
Ook Van Haga (Groep Van Haga) vindt dat de "logische en makkelijke" salderingsregeling gehandhaafd moet worden. De overtollige elektriciteit wil hij gebruiken voor waterstofproductie.
Het debat over het wetsvoorstel wordt op een later moment voortgezet met de reactie van de minister op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct