Adviescollege toetsing regeldruk, tweede termijn

12 februari 2025, wetsvoorstel - Het Adviescollege toetsing regeldruk krijgt een permanente status en meer bevoegdheden. De Kamer debatteert met minister Beljaarts (Economische Zaken) over het wetsvoorstel dat dit regelt.

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) beoordeelt wet- en regelgeving op onnodige regeldruk. Het heeft nu nog een tijdelijke status; met het wetsvoorstel wordt die permanent. Ook worden de taken en bevoegdheden van het ATR uitgebreid. Zo kan het ATR straks ook adviseren over EU-regelgeving.

De eerste termijn van het debat was op 6 februari.

Verlagen regeldruk

Het terugdringen van onnodige regels is terecht een topprioriteit, zegt Idsinga (NSC). Hij spoort het kabinet aan tot ambitie en het vaststellen van een heldere doelstelling, een percentage waarmee de regeldruk omlaag moet. Maar de minister kan daar geen harde toezegging over doen.

Ga sturen op het verminderen van regeldruk op basis van cijfers, zo vraagt Kisteman (VVD) de minister. Van Meetelen (PVV) betoogt dat niet alleen de rijksoverheid maar ook lagere overheden aan de slag moeten met het verminderen van regeldruk.

Adviezen

Bewindspersonen zouden een negatief ATR-advies niet zomaar naast zich neer mogen leggen, benadrukt Flach (SGP). Hij wil het aantal negatieve adviezen omlaag brengen door de ministeriƫle stuurgroep regeldruk een monitorings- en bijsturingsrol te geven.

Ook Grinwis (ChristenUnie) vindt het belangrijk dat de regering ATR-adviezen serieus neemt. Daarom zou wat hem betreft in de memorie van toelichting van wetsvoorstellen duidelijk gemaakt moeten worden op welke manier adviezen zijn opgevolgd, of gemotiveerd moeten worden waarom dit niet is gebeurd.

Innovatie

Regels zijn niet altijd slecht, zegt Thijssen (GroenLinks-PvdA): ze zijn vaak nuttig en kunnen ook bijdragen aan innovatie. Sneller (D66) stelt voor om een Nederlandse innovatie-autoriteit in te stellen, die innovatie en concurrentie bevordert en nieuwe wet- en regelgeving toetst op de gevolgen voor innovatie en concurrentie. Beljaarts begrijpt het doel, maar het instellen van een nieuwe autoriteit gaat hem te ver.

De Kamer stemt op 18 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct