Aanpassing indexeringsregels lesgeld en cursusgeld
29 maart 2023, wetvoorstel - De hoge inflatie is voor minister Dijkgraaf (Onderwijs) aanleiding om de regels voor indexatie van les- en cursusgeld aan te passen. De Kamer debatteert over het wetsvoorstel dat dit regelt.
Als je ouder dan 18 bent en een voltijds opleiding volgt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo), moet je lesgeld betalen. Dit wordt cursusgeld genoemd als het gaat om een deeltijdopleiding.
In de Les- en cursusgeldwet staat dat de bedragen die betaald moeten worden, jaarlijks aangepast worden op basis van de inflatie. Maar nu die heel hoog is, wil de regering het lesgeld minder kunnen verhogen. Daarom haalt de minister deze bepaling uit de wet en wordt de indexering voortaan via een algemene maatregel van bestuur geregeld.
Compensatie
Doordat het wetsvoorstel pas toegepast kan worden in het studiejaar 2024-2025, stijgt het lesgeld voor mbo-studenten in het studiejaar 2023-2024 alsnog fors, concludeert De Hoop (PvdA). Per 1 januari 2024 wordt dit gecorrigeerd via een stijging van de basisbeurs, maar in de maanden daarvoor niet voor studenten zonder aanvullende beurs. Hij vindt dit ongewenst en stelt daarom voor om die studenten ook voor deze maanden te compenseren.
Studenten zonder aanvullende beurs hebben ouders die meer dan €70.000 per jaar verdienen, stelt El Yassini (VVD) vast. Hij betwijfelt of het nodig is om deze groep te compenseren, ook omdat het gaat om een relatief klein (€59) en eenmalig bedrag.
Minister Dijkgraaf snapt de gedachte achter het voorstel van De Hoop, maar gaat er niet in mee. Alleen mbo-studenten die in hun laatste jaar zitten en geen aanvullende beurs krijgen, ondervinden volgens hem nadeel. Omdat het gaat om een relatief klein bedrag en vanwege de uitvoeringskosten, vindt hij compensatie van deze groep niet proportioneel. Ook zou de 7 miljoen die het kost, elders op de begroting moeten worden gevonden.
De Kamer stemt op 4 april over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct