Aanpak voetbalvandalisme aangescherpt
21 januari 2015, wetsvoorstel - Minister Opstelten (Veiligheid) krijgt steun voor een aanscherping van de aanpak van voetvalvandalisme en andere ernstige overlast. Enkele woordvoerders bepleiten verdergaande maatregelen.
Uit een evaluatie van de bestaande wetgeving blijkt dat het voor de effectieve aanpak van voetbaloverlast nodig is om de regels aan te scherpen. De voorstellen hiertoe van Opstelten zorgen er onder andere voor dat burgemeesters first offenders beter kunnen aanpakken en dat rechters een gebiedsverbod, meldplicht en groepsverbod voor een langere periode kunnen opleggen. Een kleine stap in de goede richting, zegt Helder (PVV), die verdergaande maatregelen bepleit. Bontes (GrBvK) doet daartoe een voorstel: een openbaar register van voetbalhooligans. Naast repressie moet er ook meer aandacht komen voor preventie, benadrukken Berndsen (D66), Van Nispen (SP) en Segers (ChristenUnie).
Ook gebiedsverbod of meldplicht mogelijk bij first offenders
Tot nu toe kunnen burgemeesters alleen maatregelen opleggen aan personen die "herhaaldelijk" de openbare orde hebben verstoord. Opstelten wil dat bij een ernstige verstoring van de openbare orde, zoals het gooien van vuurwerk of stenen naar de politie, ook first offenders een meldplicht of gebiedsverbod kunnen krijgen. Van Helder mag daarbij "ernstige" wel worden geschrapt, iets waar Berndsen zich juist tegen verzet. Een andere bevoegdheid die burgemeesters krijgen, is het nemen van maatregelen tegen mensen die een stadionverbod hebben gekregen van de KNVB of een betaalvoetbalorganisatie. Zullen er geen grote verschillen ontstaan in de manier waarop burgemeesters hun bevoegdheden gebruiken?, vraagt Van Dekken (PvdA), die vreest voor willekeur.
Rechter kan langere maatregelen opleggen
De rechters kunnen voetbalhooligans en andere veroorzakers van ernstige overlast al een gebiedsverbod van maximaal twee jaar opleggen. Opstelten stelt voor om dat te verhogen naar vijf jaar en creƫert ook de mogelijkheid van een gebiedsgebod. Daarvoor krijgt hij steun van Dijkhoff (VVD) en Van Dekken. Maar voor Oskam (CDA) gaat dit niet ver genoeg. Hij wil het maximum verder verhogen naar tien jaar en krijgt daarvoor bijval van Helder en Bontes. Maar hebben politie en justitie wel voldoende capaciteit om opgelegde maatregelen te handhaven?, vraagt Van Nispen zich af. Als dit niet zo is, stelt Segers, zijn we bezig met symboolwetgeving.
Digitale meldplicht wordt onderzocht
Om te voorkomen dat voetbalhooligans een stadion- of gebiedsverbod overtreden, kan hun een meldplicht worden opgelegd. Tot nu toe betekent dit dat men zich fysiek ergens moet melden. Volgens de minister wordt onderzoek gedaan naar het invoeren van een digitale meldplicht, waarbij de verblijfplaats bijvoorbeeld via een mobiele telefoon wordt bepaald. Daar hebben Dijkhoff en Bontes twijfels over: kan daarmee niet makkelijk worden gesjoemeld? Wellicht kan een enkelband dit voorkomen, suggereert Segers.
Het debat gaat op een later moment verder met het vervolg van het antwoord van minister Opstelten.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.