Aanleg snel internet wordt goedkoper

16 november 2017, wetsvoorstel - Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) krijgt steun voor haar wetsvoorstel dat telecomaanbieders de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van bestaande buizen en kabels. De aanleg van snel internet wordt daarmee goedkoper.

Glasvezelkabels door rioleringsbuizen en door niet-gebruikte brandstofleidingen van Defensie. Telecomaanbieders krijgen met Keijzers voorstel het recht op medegebruik van dit soort bestaande fysieke infrastructuur. Dat verlaagt de kosten voor de aanleg en voorkomt onnodige graafwerkzaamheden.

Staatssecretaris en Kamer benadrukken het belang van snel internet voor de Nederlandse economie. Nederland loopt Europees voorop, maar wij moeten voorkomen dat de wet van de remmende voorsprong in werking treedt, zegt Paternotte (D66).

Ongebruikte infrastructuur

Als kabels en buizen tien jaar lang niet gebruikt zijn, mogen grondeigenaren de eigenaar van de kabel verplichten om deze op te ruimen. Aan die opruimplicht verbinden Weverling (VVD), Van den Berg (CDA) en Paternotte voorwaarden.

  • De kabels moeten in de toekomst niet meer voor breedband kunnen worden gebruikt
  • De graafwerkzaamheden moeten worden beperkt of gecombineerd

Keijzer wijst erop dat het "erg druk is in de ondergrond" en wil voorkomen dat het lastiger wordt om oude kabels en buizen op te ruimen. Maar in de praktijk komen de partijen er volgens haar goed uit. Daarbij houden ze al rekening met de voorwaarden die de coalitiepartners stellen.

Zendmasten

Zendmasten van meer dan honderd meter kun je niet overal in Nederland neerzetten. Daarom moeten ze toegankelijk zijn voor verschillende telecomaanbieders. Keijzer wil de bestaande regeling aanpassen en een uniform tarief instellen voor het gebruik van de masten.

De huidige regeling voor het gebruik van zendmasten werkt goed, zegt Van den Berg: eigenaren en gebruikers "gaan normaal met elkaar om". Ook Weverling, Paternotte en Van der Lee (GroenLinks) zien geen aanleiding om de regeling aan te passen.

Landelijk gebied

Van der Lee en Maeijer (PVV) vragen aandacht voor mensen in buitengebieden die nog steeds geen snelle internetverbinding hebben. Keijzer erkent de problemen en zegt dat provincies, gemeenten, marktpartijen en burgerinitiatieven er hard aan werken. De rijksoverheid probeert daarvoor de goede voorwaarden te scheppen, aldus de staatssecretaris.

De Kamer stemt 21 november over het wetsvoorstel en de bij het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist