Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven
De commissie doet onderzoek en verricht voorbereidingen zodat de Kamer een afgewogen beslissing kan nemen over het verzoekschrift of het burgerinitiatief. Zij doet dit soms in samenwerking met een andere Kamercommissie. De commissie heeft zijn eigen reglement. Daarin staan de criteria waaraan een verzoekschrift of burgerinitiatief moet voldoen om voor behandeling in aanmerking te komen.
Burgerinitiatief
Het burgerinitiatief is een van de meest directe manieren om aan Kamerleden duidelijk te maken hoe de samenleving beter kan. Het is een voorstel om een onderwerp voor te dragen voor behandeling door de Tweede Kamer. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het verbeteren van het milieu, onderwijs of openbaar vervoer. De burger vraagt aan de Kamer hierover een standpunt in te nemen. Het burgerinitiatief is uitdrukkelijk een nieuw voorstel, niet een reactie op de wetgeving die de Tweede Kamer al heeft behandeld of nog gaat behandelen.
Verzoekschrift
Een verzoekschrift gaat over een kwestie waar u persoonlijk bij betrokken bent en waarin de rijksoverheid volgens u niet naar behoren heeft gehandeld. Wanneer u vindt dat dit het geval is, kunt u een verzoekschrift indienen bij de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.
Over de commissie
De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven bestaat, net als andere Kamercommissies, uit vertegenwoordigers van fracties. De vergaderingen van de commissie zijn niet openbaar, omdat er veel privacygevoelige informatie aan de orde komt. Ook de meeste vergaderstukken zijn om die reden niet openbaar. Wél wordt over elk verzoekschrift of burgerinitiatief een openbaar verslag uitgebracht, met de conclusie van de commissie, de motivering en een voorstel aan de Tweede Kamer. Deze beslist vervolgens.
Pilot Burgersignalen
Het eindrapport van de pilot Burgersignalen is op 3 december 2024 aan de Tweede Kamer aangeboden. Doel van deze pilot is om signalen uit burgerbrieven beter voor het voetlicht te brengen, zodat Kamerleden deze nog beter in commissies kunnen bespreken. Drie nieuwe kennisinstrumenten helpen hen hierbij. De pilot is een concrete uitwerking van het rapport Meer dan de som der delen van de werkgroep Versterking functies Tweede Kamer. De proef startte op initiatief van het Presidium en werd begeleid door de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.