V-100 - Verantwoordingsdag
Op een maandag in mei na Verantwoordingsdag organiseert de Tweede Kamer sinds 2017 jaarlijks de zogenaamde V-100. De V staat voor ‘Verantwoording’ en het getal 100 staat voor de honderd burgers die worden uitgenodigd door de Kamer om de jaarverslagen van de ministers kritisch te bekijken. Het doel van de V-100 is om de burger rechtstreeks te betrekken bij de controlerende taak van Kamer. De deelnemers aan de V-100 krijgen die dag de kans om vragen te bedenken over de jaarverslagen van de ministeries, aan de hand van vooraf geselecteerde thema's door de Kamer. Dit jaar vond de V-100 plaats op maandag 27 mei. Het thema was ‘Omgaan met plotselinge schaarste en onzekerheden’. De Tweede Kamer nodigde mkb-ondernemers uit om naar de jaarverslagen te kijken.
Vragen formuleren
Tijdens de V-100 formuleerden mkb-ondernemers in één dag een aantal vragen over een van de tien thema’s die hieronder staan genoemd. De vragen werden aan het einde van de dag in de plenaire zaal aangeboden aan de Tweede Kamer. De deelnemers spraken gedurende de dag met Kamerleden over het betreffende thema, zodat ze een goed beeld konden vormen van de parlementaire context. Bij het opstellen van de vragen werden de mkb-ondernemers geholpen door kenniscoördinatoren van de Dienst Analyse en Onderzoek van de Tweede Kamer en onderzoekers van de Algemene Rekenkamer.
Vragen
De Kamer selecteerde de volgende tien onderwerpen uit departementale jaarverslagen waarover vragen werden geformuleerd. De vragen aan de bewindspersonen zijn per thema terug te vinden door te klikken op onderstaande links:
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen
- Circulariteit, verduurzaming en energielasten van het mkb (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat);
- Gevolgen van voorgestelde Europese wetgeving Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor het mkb (Ministerie van Buitenlandse Zaken).
2. Schaarste op de arbeidsmarkt - Aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap);
- Krapte op de arbeidsmarkt/werkgeversverplichtingen sociale zekerheid (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
3. Crisisbeleid - Coronabelastingschulden (Ministerie van Financiën);
- Beleidsreactie op prijsstijgingen van bouwmaterialen en energie (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
4. Weerbaarheid - Cyberweerbaarheid mbk en data-encryptie (Ministerie van Justitie en Veiligheid/Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat);
- Kansen voor het Nederlands bedrijfsleven op de defensiemarkt (Ministerie van Defensie).
5. Ondernemingsklimaat - Voorspelbaar fiscaal beleid (Ministerie van Financiën);
- Bereikbaarheid, met bijzondere aandacht voor weginfrastructuur (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat).
De antwoorden staan in het nieuwsbericht na afloop van de V-100.
Debat over Verantwoordingsdag
Na de Verantwoordingsdag volgt een debat over alle verslagen. Om het goed voor te kunnen bereiden, doet de Kamer via de V-100 mede een beroep op burgers.
Eerdere edities
In 2023 zijn lokale journalisten uitgenodigd en in 2022 was het aan jonge wetenschappers om het financiële beleid van het kabinet van het jaar daarvoor te beoordelen aan de hand van de vier thema's. Vanwege het coronavirus heeft de V-100 in 2020 en 2021 niet plaatsgevonden. In 2019 is voor het eerst gekozen voor het uitnodigen van 100 burgers uit een specifieke doelgroep, toen waren dat 100 mbo-studenten. Lees meer over de V-100 die plaatsvond in 2019, 2022 en 2023.
Commissie voor de Rijksuitgaven
Vanaf 2021 evalueert de commissie voor de Rijksuitgaven de behandeling van de verantwoordingsstukken in de Tweede Kamer, waaronder de V-100. De commissie informeert hierover ook de Tweede Kamer. Voorheen was dit de taak van de vaste commissie voor Financiën.