Een toegankelijke Tweede Kamer

De Tweede Kamer is van en voor iedereen. Er zijn rondom en in de tijdelijke huisvesting van de Kamer diverse initiatieven genomen om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle bezoekers.

Parkeren invalidebus

Het parkeren van een invalidebus is voor aangemelde bezoekers mogelijk in de parkeergarage onder het gebouw van de Tweede Kamer wanneer de bus onder de maximale doorrijhoogte van 2.10 m komt (net als in de Q-Park garages). De Tweede Kamer heeft geen eigen openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. Een invalidebus hoger dan 2.10 m kunt u parkeren op een publieke gehandicaptenparkeerplaats rondom de Tweede Kamer.

Audiomaquette van de tijdelijke huisvesting

De audiomaquette is een schaalmodel van het pand voor mensen met een visuele beperking. Zij ervaren zo van dichtbij hoe het gebouw in elkaar zit. De stichting Geluid in Zicht bouwde de maquette, er werkten mensen aan die zelf ook een visuele beperking hebben.

Door aan de maquette te voelen en via een koptelefoon te luisteren naar informatie, beleven zij de verschillende aspecten van de Tweede Kamer. Zo geeft de maquette bijvoorbeeld informatie over alles wat met de plenaire zaal te maken heeft, de commissiezalen, de Statenpassage, de horeca, de regiekamer en de kunstwerken in de Kamer. Het parlementaire proces, maar dan in het klein. De maquette staat in de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer, vlak naast de publieksentree.

Blindegeleidelijn

In december 2021 begon de aanleg van een geleidelijn voor blinden en slechtzienden van station Den Haag Centraal naar de bezoekersingang van de Kamer. Deze is in samenwerking met de gemeente Den Haag, de belangenvereniging Voorall en adviesbureau PBT aangelegd. Er wordt rekening gehouden met verschillende hulpmiddelen, zoals een blindengeleidenstok of een hulphond.

De lijn loopt van Station Den Haag Centraal, over het Anna van Buerenplein via het Prinses Irenepad naar de bezoekersingang.

Spreeksignaal

De commissiezalen en de plenaire zaal zijn uitgerust met infraroodpanelen. Slechthorenden op de publieke tribunes kunnen met behulp van deze panelen het spreeksignaal via een koptelefoon ontvangen. Ontvangers hiervoor zijn af te halen bij de dienstdoende bode.

Teletolk

Ernstig slechthorende of dove mensen kunnen de Tweede Kamer bellen via een teletolk. Klik hier om te bellen met een tolk of een tekstbemiddelaar.

Gebarentolk

Het wekelijkse vragenuur op dinsdagmiddag is te volgen via een livestream met gebarentolk. Ook worden debatten soms live vertolkt door een gebarentolk. Wanneer dit het geval is, wordt dit bij de vergadering in het vergaderschema aangegeven.

Hidden Disabilities Sunflower

De Tweede Kamer erkent de Hidden Disabilities Sunflower, een symbool dat mensen met een niet-zichtbare beperking kunnen dragen. Het zonnebloemsymbool komt voor op een keycord of een polsbandje. De mensen die het dragen, geven op een discrete manier aan dat zij een niet-zichtbare beperking hebben. Medewerkers zijn getraind om dit symbool te herkennen en de dragers ervan hulp of ondersteuning te bieden wanneer zij de Tweede Kamer bezoeken. 

Lees meer over de Hidden Disabilities Sunflower.

Tentoonstelling 'Dit is de Tweede Kamer'

De permanente tentoonstelling in de Statenpassage wordt ondersteund met een audiotour, die bezoekers via hun smartphone kunnen luisteren. De teksten staan ook uitgeschreven op deze website. De tentoonstelling is vanuit een rolstoel goed te bekijken en de zuilen hebben een duidelijke accentkleur, afwijkend van de vloer en achtergrond, zodat slechtzienden de zuilen kunnen zien.

Lees meer over de tentoonstelling 'Dit is de Tweede Kamer'

Meer informatie

Heeft u aanvullende behoeften of vragen? U kunt Publieksvoorlichting telefonisch bereiken op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 070 - 318 3040. U kunt ook gebruikmaken van het contactformulier