Uitgelicht : Zeden en (on)veiligheid van vrouwen
Voorkomen en aanpakken van seksueel geweld en het zorgen voor veiligheid van vrouwen is het thema waarover de commissie voor Justitie en Veiligheid debatteert op donderdag 3 april van 10.00 tot 13.00 uur. Staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid komt hiervoor naar de Tweede Kamer.

Volg live
Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken en meeluisteren. Het debat is ook te volgen via de website en Debat Direct.
Agenda
U kunt op de website alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Op de agenda staan onder meer de uitvoering van de Wet seksuele misdrijven, maatregelen om de aanpak van zedenzaken te verbeteren en plannen om femicide te stoppen.
Eerste resultaten van de Wet seksuele misdrijven
De Wet seksuele misdrijven trad op 1 juli 2024 in werking. Zo is seksuele intimidatie in het openbaar nu strafbaar en zijn de eerste veroordelingen uitgesproken. Om bewust te worden van de normen en waarden achter de Wet seksuele misdrijven zijn campagnes gevoerd, zoals 'Met elkaar trekken we de grens'. Hierbij lag de nadruk op grenzen en gewenste omgangsvormen. In 2025 komt hierop een vervolg.
Maatregelen om de aanpak van zedenzaken te verbeteren
De aanpak van zedenzaken door organisaties uit de strafrechtketen, zoals politie, Openbaar Ministerie en rechtspraak wordt met behulp van het Actieplan versterken ketenaanpak zedenzaken verbeterd. Er zijn onder meer maatregelen genomen om doorlooptijden in zedenzaken te verkorten en de communicatie aan slachtoffers en verdachten tijdens het strafproces te verbeteren.
Landelijk expertisepunt femicide
Om dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes door (ex-) partner of familie te voorkomen, is het van belang dat betrokkenen signalen van onveiligheid en oplopend geweld herkennen. Vragen om advies of meldingen moeten juist worden opgepakt. Hiervoor zijn kennis, vaardigheden en goede dossieropbouw noodzakelijk. Om expertise samen te brengen, kiest het kabinet ervoor om het al bestaande advies- en meldpunt Veilig Thuis te versterken en de bewustwording over wat Veilig Thuis precies doet te vergroten. Acties die hieraan moeten bijdragen staan beschreven in het plan van aanpak 'Stop femicide!', waar de commissie de staatssecretaris over zal bevragen.
Meldvoorziening bij online grensoverschrijdend gedrag
Helpwanted wordt aangewezen en ondersteund als laagdrempelige meldvoorziening bij online grensoverschrijdend gedrag. Slachtoffers van internetcriminaliteit en ernstige privacy-schendingen kunnen contact opnemen voor advies. De privacy-schending op internet kan namens hen worden beëindigd. Zo mogelijk kan bij strafbare feiten aangifte worden gedaan.
Terugkijken
Het debat is terug te kijken via Debat Direct en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.