Uitgelicht : Wet open overheid
De commissie voor Binnenlandse Zaken debatteert op donderdag 15 februari 2024 van 15.30 tot 19.00 uur over de Wet open overheid. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, komt hiervoor naar de Tweede Kamer.
Volg live
Het overleg is in de Suze Groeneweg-zaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.
De Woo
De Wet open overheid (Woo) verving per 1 mei 2022 de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo is tot stand gekomen via een initiatiefvoorstel van GroenLinks en D66. Anders dan bij de Wob, valt de Tweede Kamer in beginsel ook onder de reikwijdte van de Woo.
Het meest recente commissiedebat over de Woo vond plaats op 16 maart 2023.
Woo-invoeringstoets
Op de agenda van het commissiedebat staat de invoeringstoets rondom de Wet open overheid (Woo). De invoeringstoets is een nieuw evaluatie-instrument, waarmee eventuele knelpunten van nieuwe wetgeving snel duidelijk worden.
De invoeringstoets gaat in op knelpunten en best practices volgens uitvoerders en gebruikers van de wet. Onder meer concludeert de invoeringstoets dat overheidorganisaties de Woo niet goed uitvoeren. De invoeringstoets bevat een groot aantal aanbevelingen om de werking van de wet te verbeteren.
Het Adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding (ACOI) en de regeringscommissaris Informatiehuishouding komen met een reflectie op de invoeringstoets en een advies om de knelpunten rondom openbaarmaking te verbeteren. Deze adviezen worden uiterlijk verwacht in het eerste kwartaal van 2024. Daarna volgt een kabinetsreactie, in de eerste helft van 2024.
Meerjarenplan
Ook op de agenda staat het Meerjarenplan Openbaarheid en Informatiehuishouding (hierna: Meerjarenplan), dat op 11 december 2023 naar de Kamer is gestuurd. Het Meerjarenplan is een actualisering van het generieke actieplan dat invulling geeft aan verbeteringsplannen voor informatiehuishouding van de Rijksoverheid. Deze verbeteringsplannen zijn gestart naar aanleiding van de kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’ van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).
Bewaren chatberichten bewindspersonen
Over de archivering van chatberichten van bewindspersonen heeft veel debat plaatsgevonden tijdens de vorige kabinetsperiode. Bijvoorbeeld in een commissiedebat hierover dat plaats vond op 24 mei 2023.
Een van de (gedeelde) conclusies van de verschillende adviezen, die verschenen in aanloop naar dat commissiedebat, was dat de Handreiking bewaren chatberichten, die tot dan toe gebruikt werd voor het bewaren van chatberichten, in strijd bleek met wettelijke verplichtingen (Archiefwet, Woo). Als gevolg daarvan kwam er een Tijdelijke instructie archiveren chatberichten voor bewindspersonen tot stand, die begin september 2023 werd gewijzigd in de Aangepaste tijdelijke instructie bewaren chatberichten voor bewindspersonen.
Dit stuk is ook geagendeerd voor dit commissiedebat.
Terugkijken
Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.