Uitgelicht : Rondetafelgesprek over pushbacks vluchtelingen
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid houdt op woensdag 12 januari 2022 van 14.00 tot 17.00 uur een rondetafelgesprek over de zogeheten pushbacks.
Volg live
Het rondetafelgesprek vindt (digitaal) plaats vanuit de Klompézaal in de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze bijeenkomst horen. De genodigden is gevraagd om voorafgaand aan het rondetafelgesprek een zogeheten position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening, of die van hun organisatie, over het onderwerp van gesprek. U kunt de position papers terugvinden bij de stukken die horen bij het rondetafelgesprek.
Achtergrond
Het komt voor dat landen aan de buitengrenzen van de Europese Unie vluchtelingen en migranten terug de grens over zetten, zonder hen de kans te bieden asiel aan te vragen. Internationale wetgeving en verdragen verbieden dat. In het rondetafelgesprek dat de commissie voor Justitie en Veiligheid organiseert, geven deskundigen en betrokkenen hun visie op deze problematiek.
Programma
14.00 - 14.50 uur: Wat zien we aan de buitengrenzen
- Eefje Blankevoort en Mohammed Al Khalefa, ervaringsdeskundigen uit Shadow Game, een transmediaproject over jonge alleenreizende vluchtelingen
- Verena Knaus, Unicef - de impact op kinderen van pushbacks
- Ellen van der Velden en Judith Sargentini, Artsen zonder Grenzen (zoals de Reddingsoperatie op de Middellandse Zee)
- Alexandra Bogos en Milena Zajovic, Border Violence Monitoring Network
15.00 - 15.50 uur: Rol van Europees grensbewakingsagentschap Frontex en Nederland
- Tineke Strik, lid van het Europees Parlement en rapporteur onderzoek (14 juli 2021) naar het functioneren van Frontex
- Hans Leijtens, lid van de Management Board Frontex
- Bram Vermeulen, correspondent en onderzoeksjournalist naar pushbacks voor programma Frontlinie. Zie ook uitzending Veilige haven op 23 september 2021
16.00 - 16.50 uur: Wat kan Nederland doen om pushbacks tegen te gaan?
- John Morijn en Myrthe Wijnkoop, Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Er is een project gestart over effectieve rechtsbescherming in de Europese Unie met als eerste deelonderwerp de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen aan de EU-buitengrenzen.
- Jorrit Rijpma en Melanie Fink, Commissie Meijers – commissie internationale migratie, vluchtelingen- en strafrecht. In april 2021 publiceerde de Commissie Meijers een commentaar over de berichten over pushbacks en de verplichtingen van Frontex onder het Unierecht en internationale mensenrechtenverplichtingen.
- Femke de Vries, Vluchtelingenwerk. Frontex is door een Syrisch gezin aangeklaagd vanwege het schenden van fundamentele mensenrechten. De rechtszaak wordt zowel inhoudelijk als financieel door VluchtelingenWerk ondersteund. Met de rechtszaak wordt ook de internationale campagne notonourborderwatch gelanceerd. Verblijfblog van de sectie migratierecht van de Vrije Universiteit Amsterdam bespreekt de zaak en het bredere belang ervan voor EU-burgers.