Uitgelicht : Rondetafelgesprek over het Nederlandse slavernijverleden
De commissie voor Binnenlandse Zaken houdt op donderdag 3 november van 14.00 tot 17.15 uur een derde rondetafelgesprek over het Nederlandse slavernijverleden.
Volg live
Het overleg vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren of kijk via de handige app en website Debat Direct.
Agenda
U kunt hier de stukken doornemen die bij dit rondetafelgesprek horen. Van het rondetafelgesprek wordt geen woordelijk verslag gemaakt.
Achtergrond
De Tweede Kamerleden Pim van Strien (VVD), Sylvana Simons (BIJ1), Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA) en Don Ceder (CU) namen het initiatief tot dit rondetafelgesprek. Het rondetafelgesprek volgt op twee eerdere rondetafelgesprekken die de commissie organiseerde in januari en juni van dit jaar.
Werkbezoek
Ook heeft een delegatie van de commissie voor Binnenlandse Zaken van 13 augustus tot 21 augustus een werkbezoek gebracht aan Suriname, Curaçao en Bonaire. Een verslag van het werkbezoek vindt u hier. Deze activiteiten zijn een voorbereiding op het herdenkingsjaar 2023, waarin de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.
Inzicht in slavernijverleden
De Kamerleden willen graag meer inzicht krijgen in het slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor de huidige maatschappij. Ook willen zij inzicht in de manieren waarop hier erkenning aan kan worden gegeven.
Programma
14.00-15.30 uur: steden (provincie) in het land - excuses in de praktijk: ervaringen en effecten
- Ahmed Aboutaleb, burgemeester Rotterdam
- Sharon Dijksma, burgemeester Utrecht
- Harald Bergmann, burgemeester Middelburg
- Arthur Van Dijk, commissaris van de Koning provincie Noord-Holland
15.45-17.15 uur: banken en internationaal perspectief
- Robert Swaak, Voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO
- Klaas Knot, Voorzitter Raad van Bestuur DNB
- Eva Bezem, mensenrechtenadvocaat Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers
- Freek Ossel, zelfstandig bestuursadviseur voor diversiteit en inclusie
Position papers
De genodigden is gevraagd om voorafgaand aan het rondetafelgesprek een zogeheten position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek. U kunt de position papers terugvinden bij de stukken die horen bij het rondetafelgesprek (zie hierboven onder ‘agenda’).