Uitgelicht : Oversterfte

Als er meer mensen sterven dan verwacht in een bepaalde periode, is er sprake van oversterfte. Hierover spreekt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met staatssecretaris Vincent Karremans van het ministerie van VWS. Het debat is op donderdag 20 februari van 14.00 tot 18.00 uur.

Twee lege ziekenhuisbedden in zaal.

Volg live

Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.

Wat is oversterfte

Oversterfte is het aantal sterfgevallen dat hoger ligt dan verwacht op basis van historische sterftecijfers. Vaak wordt een jaar vergeleken met het gemiddelde van voorgaande jaren, of bijvoorbeeld de sterfte in de zomer met die in voorgaande zomers. 

Oversterfte kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Epidemieën of pandemieën (bijvoorbeeld COVID-19)
  • Extreme weersomstandigheden (zoals hittegolven of strenge winters)
  • Natuurrampen (zoals aardbevingen of overstromingen)
     

Statistieken

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) houdt sinds 2009 bij hoeveel mensen in Nederland elke week overlijden. Dit gebeurt met behulp van gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hiermee kunnen de gevolgen van bijzondere omstandigheden, zoals de uitbraak van een infectieziekte, op het aantal overleden mensen in beeld brengen. Deze gegevens publiceert het RIVM wekelijks op de website.

Onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van oversterfte sinds de coronapandemie. Deze onderzoeken kunnen helpen bij het begrijpen van de factoren die hebben bijgedragen aan oversterfte tijdens de pandemie. Voorbeelden:

Terugkijken

Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.