Uitgelicht : Notaoverleg over vervanging onderzeebootcapaciteit

De commissie voor Defensie debatteert maandag 3 juni 2024 van 13.00 tot 18.00 uur over de offerte voor vier nieuwe onderzeeboten. Voor dit debat komen staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer.

De onderzeeboot Hr. Ms. Tonijn staat op een stellage in de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder.
De onderzeeboot Hr. Ms. Tonijn op 23 september 2019 bij de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Beeld: Robertvt – stock.adobe.com

Volg live 

Het notaoverleg vindt plaats in de Thorbeckezaal. Via de website kunt u vanaf 13.00 uur live meekijken of meeluisteren. U kunt ook gebruik maken van de app en website Debat Direct.

Nieuwe onderzeeboten

Het verwervingsproces voor de nieuwe onderzeeboten is begonnen in 2015. De minister van Defensie presenteerde toen haar visie op de toekomst van de onderzeedienst. De vervanging van de vier huidige onderzeeboten van de Walrusklasse is één van de grootste projecten van het ministerie van Defensie. Het gaat om miljarden euro’s.

Defensie heeft het voornemen om de Franse werf Naval Group de vier nieuwe onderzeeboten te laten bouwen voor Nederland. Naval kan volgens het ministerie van Defensie de boten op tijd leveren en betrekt bij de bouw een brede groep van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten. Verwacht wordt dat de eerste boten rond 2035 gereed zijn. Defensie is van plan om rond de zomer het contract te tekenen.

Behandeling in de Kamer

De vaste commissie voor Defensie heeft dit jaar meerdere activiteiten georganiseerd ter voorbereiding op het notaoverleg. Zo hebben de Kamerleden twee petities in ontvangst genomen. Ook zijn er meerdere vertrouwelijke technische briefings geweest met ambtenaren van het ministerie, de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer. Kamerleden Joeri Pool (PVV) en Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) werden door de commissie aangesteld als rapporteurs. Daarnaast stelden de leden van de commissie feitelijke vragen aan de staatssecretaris. Ook vond er op 13 maart, voordat het definitieve besluit was genomen, een plenair debat plaats over de vervanging van de onderzeeboten. In de week voorafgaand aan het notaoverleg spraken de leden van de commissie voor Defensie in een vertrouwelijk gesprek met de staatssecretaris van Defensie.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen  die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.