Uitgelicht : Mijnbouw
De commissie voor Klimaat en Groene Groei debatteert op woensdag 2 oktober 2024 van 10.00 tot 14.00 uur over mijnbouw. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei komt hiervoor naar de Tweede Kamer.
Volg live
Het debat is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij dit debat horen.
Onderwerpen
Voor dit commissiedebat staan brieven van de regering op de agenda over onder meer de volgende onderwerpen: gaswinning en zoutwinning onder de Waddenzee en in Groningen, oliewinning en afvalwaterinjectie door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij Schoonebeek en de bijdrage van Shell en ExxonMobil aan de schadeafhandeling Groningen. De voortgang van de hersteloperatie Groningen is nu een onderwerp voor de commissie Binnenlandse Zaken, die daarover zal debatteren met de staatssecretaris Herstel Groningen Eddy van Marum.
Gaswinning en zoutwinning
De NAM wil bij het Friese Ternaard naar gas onder de Waddenzee gaan boren. Het vorige kabinet heeft de vergunning daarvoor voorlopig geweigerd vanwege het risico van bodemdaling, na een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. De winning van gas en zout onder de Waddenzee is op basis van de Mijnbouwwet na 2035 niet meer toegestaan. De minister voor Klimaat en Groene Groei moet nu een definitief besluit nemen over de aanvraag van de NAM.
Ook de zoutwinning in Groningen en Overijssel staat ter discussie. De bedrijven Nedmag en Nobian willen hun activiteiten in Oost-Groningen en in de omgeving van Haaksbergen uitbreiden, maar omwonenden maken zich zorgen over mogelijke bodemdaling.
Afvalwaterinjectie Schoonebeek
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft een ontwerpvergunning gepubliceerd waarmee de NAM twee nieuwe putten kan boren in Schoonebeek. Deze putten zijn voor de injectie in een leeg gasveld van afvalwater dat vrijkomt bij oliewinning in hetzelfde gebied. De injectie van dit afvalwater in de Drentse ondergrond kan veilig en is bijvoorbeeld geen bedreiging voor het grondwater, stelt het ministerie in de ontwerpvergunning mede op basis van adviezen van TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De olie in Schoonebeek wordt met stoom gewonnen. Het water dat na de oliewinning overblijft bevat benzeen, tolueen en andere stoffen die het milieu kunnen verontreinigen. Het afvalwater van de oliewinning bij Schoonebeek werd lange tijd in Twente ondergrond geïnjecteerd, maar na verzet van omwonenden legde toenmalig staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dit stil waarna ook de oliewinning in Schoonebeek stil kwam te liggen. Nu is dan een oplossing gevonden door injectie in de ondergrond bij Schoonebeek zelf.
Bijdrage aan aardbevingskosten
De NAM vindt dat het minder hoeft bij te dragen aan de kosten van de schadeafhandeling Groningen dan de regering heeft berekend. Zo zou de NAM volgens de regering ruim 4 miljard euro moeten betalen en houdt het bedrijf het bij 3 miljard euro. Inmiddels behandelt het Nederlands Arbitrage Instituut drie verzoeken van de NAM en zijn aandeelhouders Shell en ExxonMobil voor een bindend advies over de financiële kant van het einde van de gaswinning uit het Groningenveld. In twee van deze zaken zou dit jaar al een uitspraak kunnen komen.
Terugkijken
Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.