Uitgelicht : Medische ethiek/orgaandonatie
Medische ethiek gaat over wat goed, rechtvaardig en menselijk is in de zorg. Mensen hebben hierover vaak verschillende opvattingen. Is alles wat medisch mogelijk is ook gewenst? Op woensdag 15 januari van 14.00 tot 18.00 uur spreekt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over medische ethiek en orgaandonatie. Namens het kabinet is staatssecretaris Vincent Karremans van het ministerie van VWS aanwezig.
Volg live
Het overleg is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.
Medische ethiek
Medische ethiek is kritisch nadenken over wat (moreel) goed medisch handelen is. Vooral sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gingen mensen nadenken of alles wat medisch mogelijk is, ook echt goed en gewenst is. Dit kwam door de voortschrijdende ontwikkeling van medische behandelwijzen en technieken. De Nederlandse gezondheidszorg werkt vaak volgens een model van overleg en consensus, waarbij zorgverleners, ethici, beleidsmakers en patiëntenorganisaties samenwerken.
De onderwerpen in het debat hebben vaak te maken met geboorte en overlijden en de medische behandelingen die daarbij mogelijk zijn. Onderwerpen die bij dit debat aan de orde kunnen komen zijn: abortus, wetenschappelijk onderzoek met embryo’s, euthanasie en transgenderzorg.
Orgaandonatie
Sinds juli 2020 geldt in Nederland de Donorwet. Volgens deze wet is iedereen vanaf 18 jaar automatisch geregistreerd in het Donorregister, tenzij zij zelf een keuze maken. Dit wordt het actieve donorregistratiesysteem genoemd. Mensen kunnen in het Donorregister aangeven:
- Of ze wel of geen donor willen zijn.
- Welke organen of weefsels ze willen doneren.
- Of ze de keuze overlaten aan hun nabestaanden of een specifieke persoon.
Als iemand geen keuze heeft gemaakt, wordt in principe aangenomen dat die persoon bereid is om organen of weefsels te doneren na overlijden.
Terugkijken
Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.