Uitgelicht : Kinderopvangtoeslagen
De vaste commissie voor Financiën spreekt op dinsdagavond 15 december tussen 19.00 - 22.00 uur over de Hersteloperatie kinderopvangtoeslagen. Op de agenda staat onder meer de Vierde Voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag. Voor het overleg komt staatssecretaris Van Huffelen van Financiën naar de Tweede Kamer.
Volg live
Het overleg vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.
Hersteloperatie
In de afgelopen jaren zijn duizenden ouders onterecht aangemerkt als fraudeur met de kinderopvangtoeslag. Zij kregen geen toeslag meer en moesten de ontvangen toeslagen terugbetalen, waardoor velen in de financiële problemen kwamen. De Tweede Kamer doet hier zelf onderzoek naar met de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Die commissie komt op donderdag 17 december 2020 met een rapport.
Met de Hersteloperatie kinderopvangtoeslagen moet de getroffen ouders recht worden gedaan en hulp en compensatie worden geboden. Er zijn aanwijzingen dat de Belastingdienst ook bij de uitvoering van de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget aanvragers heeft gedupeerd. De compensatieregelingen gaan ook voor die mensen gelden.
Eenmalige uitkering
Eén van de herstelmaatregelen is een eenmalige tegemoetkoming van €750. Ongeveer 9200 ouders hebben zich daarvoor aangemeld en volgens de staatssecretaris hebben nog eens 7000 ouders recht op deze compensatie. De staatssecretaris schrijft in de Vierde voortgangsrapportage over de kinderopvangtoeslag dat 8600 van de betrokken ouders de tegemoetkoming hebben ontvangen. Verder is directe hulp geboden aan bijna 300 ouders in acute probleemsituaties.
Voortgang hersteloperatie
In 2020 worden de zaken van ongeveer 400 gedupeerde ouders onderzocht en zo mogelijk afgehandeld. In de loop van volgend jaar gaat het tempo omhoog, van minimaal 1500 zaken in het eerste kwartaal tot ten minste 2800 zaken in het laatste kwartaal. Aan het eind van het jaar 2021 zouden 8000 tot 12000 zaken afgehandeld moeten zijn, maar dat hangt ook af van de ernst en de ingewikkeldheid van de dossiers.
Discriminatie
De Belastingdienst heeft mensen met een dubbele nationaliteit jarenlang gediscrimineerd bij de verwerking van kinderopvangtoeslagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. De staatsecretaris stelt voor dat de ouders die dit aangaat zich melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College behandelt de zaak dan in een openbare zitting en oordeelt of er sprake is geweest van discriminatie. De Belastingdienst zal dit oordeel altijd overnemen en erkennen.
Opzet en grove schuld
Ouders die door het optreden van de Belastingdienst hun toeslag kwijtraakten en eerdere toeslagen moesten terugbetalen, kregen massaal het stempel ‘opzet/grove schuld’. Daardoor kregen zij geen betalingsregeling of geen toegang tot schuldsanering. Sommigen zijn ook bij andere instanties dan de Belastingdienst als fraudeur behandeld. De Auditdienst Rijk onderzoekt nu hoe dit kon gebeuren en komt begin 2021 met een rapport. De staatssecretaris heeft de regeling voor compensatie aangepast om de schade die ouders hierdoor hebben geleden te vergoeden. Daarnaast zijn de namen van ouders opgenomen in een frauderegistratie van de Belastingdienst, de Fraude Signalering Voorziening FSV, waardoor zij ook bij de afhandeling van hun andere belastingzaken nadeel ondervonden.
Inzage dossiers
Inmiddels hebben 920 ouders een verzoek ingediend om inzage in hun dossier. Met bijna 800 van hen is inmiddels contact gezocht “om de exacte informatiebehoefte te inventariseren”. Binnen deze groep zijn van 325 ouders de verzoeken gelijk afgehandeld. Er zijn 475 ouders die hun volledige dossier willen of een samenvatting daarvan. Op dit moment wordt er gewerkt aan de samenstelling van 115 volledige dossiers. De eerste 3 dossiers zijn afgerond; de overige worden in het eerste kwartaal van 2021 aan de betreffende ouders gestuurd.