Uitgelicht : Commissiedebat over zoönosen en dierziekten

De dierziekten vogelgriep en blauwtong staan centraal in het commissiedebat van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op donderdag 13 juni 2024 van 17.30 tot 21.30 uur. Namens het kabinet zijn demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg aanwezig.

Temidden van een aantal schapen in een stal houdt een man een schaap vast, terwijl een ander een injectie toedient in de achterpoot van een van de schapen.

Volg live

Het overleg is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. 

Blauwtong

Blauwtong is een virusziekte die vooral voorkomt bij schapen. Andere herkauwers zoals geiten en runderen en hert- en kameelachtigen kunnen het ook krijgen, maar bij deze soorten is het virus minder dodelijk. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die het virus bij zich hebben. Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte kan niet overgaan naar de mens.

Vaccin

In 2022 waren er 723.000 schapen in Nederland. Sinds september 2023 zijn ruim 37.000 schapen doodgegaan door het virus. De laatste keer dat blauwtong in Nederland voorkwam was in 2006-2008.
In de winter zijn de knutten minder actief, maar het virus is daarmee niet helemaal weg. In april is er versneld een eerste vaccin beschikbaar gekomen. Schapen worden nu gevaccineerd, waarmee de vrees voor een grootschalige uitbraak in de komende zomer is weggenomen.

Vogelgriep

Nederland is een belangrijk knooppunt voor trekvogels. Miljoenen trekvogels maken elk jaar een (tussen)stop in Nederland of trekken eroverheen. Trekvogels kunnen het vogelgriepvirus bij zich dragen. 
Er zijn verschillende varianten van vogelgriep (ook wel aviaire influenza genoemd). Er bestaat een milde en een ziekmakende vorm van vogelgriep. De zeer ziekmakende variant is vooral erg besmettelijk voor kippen, eenden en kalkoenen. Ook watervogels, strandvogels en bijvoorbeeld spreeuwen zijn er gevoelig voor. Soms raken ook zoogdieren zoals vossen besmet. Mensen kunnen ook besmet raken met vogelgriep. Dit komt bijna niet voor. De overheid neemt voorzorgsmaatregelen voor mensen die een grotere kans hebben om besmet te raken. 

Epidemie

Alleen al in Nederland zijn tussen januari 2021 en mei 2023 6,9 miljoen vogels, voornamelijk kippen, gedood om verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze vogelgriepepidemie, met uitbraken op pluimveebedrijven en bij hobbyhouders, is de grootste sinds 2003. Uit een proef blijkt dat twee vaccins goed werken tegen verspreiding van het virus. Het kabinet wil grootschalige vaccinatie mogelijk maken en heeft daarvoor een stappenplan gemaakt.

Terugkijken

Het overleg is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dit klaar is.